Publicat el 30/05/2018

El Consorci Sanitari del Maresme se suma a la campanya “Tabac i malalties coronàries” del Dia Mundial sense Tabac

El consum del tabac és un factor de risc per al desenvolupament de malalties coronàries, vessaments cerebrals i malalties vasculars, ja que provoca una inflamació de les artèries que pot aguditzar-se o esdevenir crònica. Tot i els danys coneguts del tabac al sistema cardiovascular, i la disponibilitat de solucions per reduir la mort i les malalties relacionades, aquesta sensibilització continua sent baixa. D’aquí que el lema d’enguany sigui “Tabac i malalties coronàries”.

El CSdM sensibilitza. Amb l’objectiu de continuar sensibilitzant la població del Maresme de la importància de no iniciar-se en el consum de tabac, que és possible abandonar-lo, així com poder gaudir d’un ambient sense fum, un any més  participa en la Setmana Sense Fum 2018 organitzant accions com: una taula informativa a l’IES Thos i Codina, amb documentació per als nois i noies i mesures de monòxid de carboni i als centres del CSdM; una sessió conjunta amb l’Ajuntament de Mataró sobre “Tabaquisme i noves formes de consum de nicotina”; una caminada organitzada per l’ABS Argentona.

Beneficis coronaris si deixes de fumar:
Al cap de 20 minuts disminueixen el ritme, la freqüència cardíaca i la pressió arterial.
A les 24 hores disminueix el risc d’infart.
A l’any, el risc d’infart o malaltia coronària es redueix a la meitat.
Entre 2 i 5 anys després, el risc d’un atac de cor és similar al d’una persona no fumadora.

El 31 de maig, dia Mundial sense Tabac 2018, té com a objectiu destacar els vincles entre l’ús de productes del tabac i el cor i altres malalties cardiovasculars. Augmentar la sensibilització sobre l’impacte del consum de tabac i l’exposició al fum de segona mà sobre la salut cardiovascular. Oferir oportunitats perquè els ciutadans i els governs puguin comprometre’s a promoure la salut cardíaca protegint les persones de l’ús de productes del tabac. Animar els països a enfortir la implementació de les mesures de control del tabac.

Programa d’activitats del CSdM el 31 de maig:
– Hospital de Mataró. A partir de les 10 del matí es disposarà una taula informativa amb professionals que realitzaran mesures de monòxid de carboni (cooximetries) i es podran veure els treballs manuals fets per pacients de Salut Mental del CSdM que fan referència a la campanya.

-ABS Mataró Centre. Taula informativa amb material d’autoajuda i una exposició d’un mural amb 67 fotografies i comentaris, sobre els beneficis de deixar el tabac, realitzats per usuaris de l’ABS que han deixat de fumar.

-ABS Argentona. Taula informativa, amb material d’autoajuda i el dia 5 de juny una caminada per deixar de fumar amb l’acompanyament i el suport de professionals de l’ABS Argentona.

-ABS Cirera-Molins. Taula informativa, amb material d’autoajuda i mesures de monòxid de carboni.

Descens històric de fumadors a Catalunya, especialment entre les dones. La prevalença de fumadors diaris o ocasionals segueix a la baixa, amb un 24% registrats l’any 2017, la xifra més baixa assolida fins a la data. El descens del consum s’ha produït especialment entre les dones fumadores, que baixa dos punts, del 20,6% al 18,5%. Respecte a la freqüència de consum, d’aquest 24%, el 21% fuma diàriament, i el 2,3% de forma ocasional.

Aquesta tendència a la baixa demostra que els programes de conscienciació donen resultats. Tot i així, encara queda molt per fer, ja que a Catalunya encara fumen més d’un milió i mig de persones, provocant 1 de cada 10 morts anuals.

El CSdM és membre de la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum, amb la certificació d’argent menció or, i des del 2008 les seves ABS formen part del Programa d’Atenció Primària Sense Fum, sent el primer lloc on cal adreçar-se per iniciar la deshabituació. D’una banda, el Consorci forma i actualitza  els seus professionals en l’abordatge del tabaquisme. També implementa programes de deshabituació personalitzats per als pacients i posa a disposició dels propis  treballadors programes de deshabituació.

Més informació
Setmana sense fum http://www.setmanasensefum.cat/
Dia Mundial sense Tabac ─ OMS http://www.who.int/campaigns/no-tobacco-day/2018/event/es/
Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum http://www.xchsf.cat/
Programa d’Atenció Primària sense Fum – http://www.papsf.cat/

 

Deixa un comentari