Publicat el 20/11/2017

Dia dedicat i destinat a fomentar el benestar i els drets a tots els nens i nenes del món

La celebració universal d’aquest dia està motivada pel desig social de donar un impuls positiu al reconeixement dels drets a la salut, a l’educació, a la protecció i a la millora de qualitat de vida.

En el Dia Internacional de la Infància, Clínicum (companyia asseguradora especialitzada en salut), reivindica la lactància materna per ser un dret que no està prou protegit i constituir un dels mètodes més eficaços per prevenir l’obesitat infantil. Clínicum dóna suport a la lactància materna prolongada fins als dos anys, període recomanat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
En aquest sentit, el centre mèdic de Clínicum a Barcelona ha reforçat la seva Unitat de Criança i Lactància i proposa 4 consells útils per combatre i prevenir l’obesitat infantil. Pel que fa a l’obesitat infantil, el pes en el moment de néixer i el tipus d’alimentació del nadó durant el seu primer any de vida són factors significatius de la mateixa manera que ho són el sexe -hi ha més prevalença en nens que en nenes -, el nivell socioeconòmic i els estils de vida (tipus d’alimentació, activitat física, etc.).

Quatre claus per frenar l’obesitat en nens:
1.
Lactància materna, mínim 2 anys. Són molts els prejudicis que hi ha al voltant d’aquest tema, però hi ha diversos estudis científics que avalen els múltiples beneficis de la lactància tant per al nen com per a la mare. En aquest sentit, l’OMS recomana “la lactància materna exclusiva durant sis mesos, la introducció d’aliments apropiats per a l’edat -i assegurances a partir de llavors-, i el manteniment de la lactància materna fins als 2 anys o més”.

2. La importància dels 3 primers anys de vida. És vital posar l’accent en la primera infància, els primers 3 anys, per determinar hàbits saludables de cara al futur, encara que sempre som a temps d’introduir canvis per millorar els nostres hàbits de vida.

3. Fruites i verdures com a base i no forçar el nen a menjar. És important limitar la proteïna d’origen animal i prioritzar la vegetal i evitar aliments superflus. D’altra banda, la Dra. Rodríguez afirma que “no hi ha gairebé cap aliment imprescindible i el més important és oferir aliments saludables i que sigui el nen qui esculli quins i quina quantitat menjar”. Això suposa permetre menjar al nen segons la seva gana, sense forçar.

4. Menjar en família i sense pantalles. La família té un paper fonamental ja que és el “mirall” on el nen es mira. Menjar en família i fer-ho de manera saludable. A l’hora de dinar, una taula familiar i distesa i sense pantalles; aquestes augmenten el risc de sobrepès i impedeixen que el moment del menjar sigui un espai de comunicació familiar.

El diagnòstic de l’obesitat és fonamentalment clínic i el tractament és multidisciplinari i implica tant el pacient com l’entorn. El pediatre, segons la Dra. Rodríguez, té un paper molt important, pel que fa a la seva funció, “és detectar precoçment factors de risc, col·laborar en el seu tractament i exercir una funció preventiva”.

Un bon diagnòstic és la base però uns hàbits de vida saludables, amb una bona alimentació i exercici físic, ensenyats des de l’exemple en la família, l’escola i la societat en general fan possible la prevenció de l’obesitat.
Amb motiu d’aquesta efemèride, Alfonso Alzamora, director general d’Clínicum, recorda que “l’obesitat infantil s’ha convertit en un problema de salut pública a causa de la seva prevalença i persistència en l’edat adulta i la seva associació amb altres malalties. Es tracta d’una transversalitat que no pot deixar indiferents a les famílies, les administracions públiques, ni les comunitats educativa i sanitària “.
El Dia Internacional de la Infància està dedicat a la protecció dels infants i Clínicum, companyia asseguradora especialitzada en salut, reivindica la lactància materna com a font per prevenir l’obesitat infantil. Un fenomen que a Espanya afecta un de cada tres nens i és la xifra més alta de tot Europa.

Deixa un comentari