Publicat el 20/01/2022

Deu anys de Tiana Negra: un referent del gènere

 

El Tiana Negra està d’aniversari! El festival de novel·la negra catalana arriba a la seva 10a edició amb un certamen molt especial que tindrà lloc els propers 21 i 22 de gener de 2022 a la Sala Albéniz.

 

El festival ha preparat un Tiana Negra diferent amb un canvi d’imatge total, una nova web i una gran festa de celebració el divendres al vespre per on hi passaran les persones de referència del festival durant aquests deu anys.

A més, el programa d’enguany està encapçala  per alguns dels noms més importants del gènere negre, com Rosa Ribas, Andreu Martín, Xiulo Ricardo Trigo o Tura Soler, entre d’altres. El festival tornarà al seu format presencial i al lloc original, la Sala Albéniz del Casal de Tiana. Es mantindrà, però, la retransmissió en línia a través de YouTube.
El Tiana Negra arriba a la desena edició convertit en un dels festivals literaris més importants de Catalunya i un referent del gènere.

Ja han passat deu anys d’aquella primera edició del Tiana Negra en què va començar un festival convertit any rere any en un mirall de la literatura negra catalana. En aquest temps han passat pel Tiana Negra prop de 10.000 persones, uns 200 autors i autores i s’han fet unes 300 activitats en total.

Durant aquests 10 anys el festival ha tingut moments i activitats molt importants, com la creació del Premi Memorial Agustí Vehí Vila de Tiana en la segona edició, l’any 2014; diversos escenaris com la Sala d’Exposicions del Casal de Tiana, la Sala Albéniz del Casal i Can Riera; un canvi de direcció el 2019 quan Anna Maria Villalonga va agafar el relleu a Sebastià Bennasar; i moments complexos com la celebració del certamen el 2020 en streaming a causa de la pandèmia.  Durant aquest temps el Tiana Negra ha mantingut la mateixa empenta i il·lusió per promocionar la literatura negra en català i fer-li el lloc que es mereix.

El Tiana Negra ha preparat una edició molt especial que tindrà lloc els dies 21 i 22 de gener a la Sala Albéniz del Casal de Tiana. 

Per commemorar els deu anys, el Tiana Negra canvia d’imatge i de logotips. A més, estrena també nova web molt més interactiva i actualitzada. No podria haver-hi celebració sense la presència de totes les persones que han estat imprescindibles al llarg de tot aquest temps de certamen. I a més, a la inauguració el divendres 21 comptarem amb la presència de Sebastià Bennasar, la presidenta del Parlament Laura Borràs, la consellera de Cultura Natàlia Garriga i alguns autors premiats en les darreres edicions.

El Tiana Negra recupera la presencialitat i la seva ubicació clàssica, la Sala Albéniz. No deixarà de banda, però, el format en línia després de la gran repercussió del festival de l’edició anterior amb un gran èxit de visualitzacions a YouTube. Un format que ha vingut per quedar-se al Tiana Negra.

I per a l’ocasió, el festival ha preparat un programa a l’alçada de l’efemèride amb noms importantíssims de la literatura negra catalana actual com Rosa Ribas, Andreu Martín, Tura Soler, Xiulo Ricardo Trigo, Silvia Mayans, Jordi Colonques, Ludmilla Lacueva, Biel Cussó, Joan Miquel Capell, Albert Plans, Rafael Vallbona i Salvador Balcells entre d’altres.

El festival repeteix algunes de les seves activitats estrella com la cadira d’orelles, les taules de novetats acompanyades de la música del saxo de Pau Sanchís, les xerrades de true crime amb periodistes especialitzats en successos o el concurs de relats negres en col·laboració amb

la Biblioteca Municipal de Tiana. Però estrena també activitats noves com el Gran Trivial de Tiana i una dramatització de contes negres a càrrec d’Inés MacPherson.

Torna doncs el Tiana Negra, que celebra la seva desena edició com el festival pioner en català i que ha experimentat un creixement progressiu. Ha contribuït sens dubte a l’auge del gènere de literatura negra en llengua catalana dels últims temps.

Programa:
https://www.tiana.cat/media/repository/noticies/gener_2022/ProgramaTN2022v01Mac-1-1376377.pdf

Redacció
Imatge i font: Ajuntament de Tiana

Deixa un comentari