Publicat el 12/09/2022

El cicle de conferències es desenvolupa en el marc de l’exposició El Sol. Vivint amb la nostra estrella, realitzada en col·laboració amb el Science Museum de Londres, que es podrà veure a CosmoCaixa fins al 8 de gener de 2023

 

 

 

La Fundació ”la Caixa” organitza al Museu de la Ciència CosmoCaixa un nou cicle de conferències sobre els secrets del Sol, en el qual els visitants podran reflexionar sobre la relació que mantenim amb la nostra estrella.

El cicle La ciència del Sol compta amb la col·laboració de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels, de la Universitat Politècnica de Catalunya. Durant quatre dijous successius, del 22 de setembre al 13 d’octubre, especialistes en diferents disciplines científiques explicaran, de manera amena i participativa, com va ser el naixement del Sol i la seva evolució en l’univers, les seves característiques com a estrella, la seva composició i temperatura, i com serà la seva última etapa com a nana blanca; també com en podríem aprofitar l’energia i solucionar grans reptes actuals; quina és la importància de la fotosíntesi i el poder dels organismes fotosintètics que ens permeten viure, i els beneficis del Sol en la nostra salut, a més dels seus riscos potencials.

Totes les sessions estaran coordinades per Francesca Ribas Prats, doctora en Ciències per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i llicenciada en Física per la Universitat de Barcelona. Actualment també és investigadora i professora a l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (UPC).

Abans de cada conferència, a les 18h, podran realitzar una visita comentada a l’exposició, acompanyats de personal educador del museu, on podran descobrir els secrets de la nostra estrella des d’un punt de vista físic.

La ciència del sol

L’ASTRE REI
Dijous 22 de setembre de 2022, a les 19 h

L’estrella central del nostre sistema planetari va ser un misteri durant molts anys fins que, a principis del segle xx, una magnífica sèrie d’avenços de la física van permetre descriure’n les característiques i els processos evolutius. L’astrofísic Jordi Gutiérrez Cabello explicarà el passat, present i futur del Sol com a estrella en un viatge que partirà des del seu origen i passarà pel lloc i el paper que té a la Via Làctia, fins a arribar a la seva futura mort com a nana blanca.
Ho farà en companyia de la física i investigadora Francesca Ribas, i tots dos experts intentaran resoldre preguntes com ara de quina matèria està fet o a quina temperatura està. També ens revelaran quines missions d’exploració solar s’han dut a terme i quines es preveu fer en un futur proper.
Jordi Gutiérrez Cabello és doctor en Física per la Universitat de Barcelona. Com a astrofísic especialista en evolució estel·lar, la seva investigació se centra en les primeres estrelles de l’univers. És professor de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (UPC).

EL SOL: FONT D’ENERGIA
Dijous 29 de setembre de 2022, a les 19 h

El Sol és considerat la font de l’energia solar fotovoltaica i tèrmica, i també de l’eòlica, marina i hidràulica. Això és degut al fet que la radiació solar absorbida per la Terra és la responsable dels processos atmosfèrics i el clima i, per tant, és l’origen dels vents, els corrents marins, el cicle de l’aigua, etc. La Terra rep  energia del Sol en forma de radiació electromagnètica.
En un any, la quantitat d’energia solar rebuda és aproximadament 4.500 vegades més gran que la que consumeix la societat en aquest mateix període de temps. En aquesta conferència, la doctora en Física Esther López Estrada ens donarà a conèixer el gran poder energètic del Sol i ens revelarà les estratègies més prometedores per desenvolupar sistemes d’aprofitament i emmagatzematge d’aquesta energia. Juntament amb Francesca Ribas, ens revelaran com la nostra estrella podria ser una possible solució tant per superar la crisi energètica que estem vivint com per resoldre l’emergència climàtica.

Esther López Estrada és doctora en Energia Solar Fotovoltaica per la Universidad Politécnica de Madrid i llicenciada en Física per la Universidad Complutense de Madrid. És professora i investigadora de l’Institut d’Energia Solar de la Universidad Complutense de Madrid.

EL PODER DE LA FOTOSÍNTESI
Dijous 6 d’octubre de 2022, a les 19 h

El Sol proporciona al nostre planeta una enorme quantitat d’energia que els organismes fotosintètics capten i transformen en aliment, sustentant pràcticament tota la vida a la Terra. Al mateix temps, aquests organismes han canviat l’atmosfera del nostre planeta en alliberar oxigen i, d’aquesta manera, l’han fet adequada perquè puguem respirar i viure.
En aquesta conferència explorarem el meravellós món de la fotosíntesi amb la doctora en Biologia Vegetal Roberta Croce i veurem com s’han adaptat els organismes fotosintètics a les diferents condicions de llum en el seu entorn de vida per al seu benefici i el nostre. Des de la fotosíntesi que fan les plantes en els ecosistemes terrestres fins a les espècies d’algues responsables de la producció primària a l’aigua, viatjarem per aquests ambients per descobrir diferents intensitats i colors on la llum del Sol pot penetrar.

Roberta Croce és doctora en Biologia Vegetal per la Università di Milano i llicenciada en Química per la Università di Padova. És catedràtica, cap del grup de recerca de Biofísica de la Fotosíntesi i Energia de la Vrije Universiteit Amsterdam (Països Baixos), i membre del comitè editorial de la revista Science.

ELS BENEFICIS DEL SOL
Dijous 13 d’octubre de 2022, a les 19 h

És sabut que hi ha un alt risc de càncer de pell per excés d’exposició al sol, però, ens estem perdent alguna cosa per evitar aquest perill? Tot i que des de fa anys la comunitat científica ens adverteix de les afeccions que pot provocar la radiació ultraviolada, noves investigacions mèdiques també constaten que la llum solar, amb la deguda protecció, té beneficis per a la salut i és essencial per a la vida.
El nostre cos produeix vitamina D, imprescindible per a una bona salut, gràcies als raigs del Sol, els quals també faciliten la segregació de melatonina, l’hormona encarregada de regular el cicle son-vigília. Així mateix milloren el nostre estat d’ànim, ja que els raigs solars incrementen els nivells de serotonina i, a més, la radiació ultraviolada també pot reduir la tuberculosi. En aquesta sessió, el doctor Richard Weller ens explicarà quins beneficis té el Sol en la salut humana i respondrà totes les preguntes i qüestions que sorgeixin durant el temps de participació.
Richard Weller és doctor en Medicina, especialitat de Dermatologia, per la University of Edinburgh i llicenciat en Medicina per la London University. És professor i investigador al Centre for Inflammation Research, University of Edinburgh. La seva investigació se centra en els efectes i els beneficis de la radiació ultraviolada en diversos aspectes de la salut humana.

La ciència del Sol
Museu de la Ciència CosmoCaixa
Carrer d’Isaac Newton, 26 (Barcelona)

Venda d’entrades al web de CosmoCaixa:  https://cosmocaixa.org/es/p/la-ciencia-del-sol_c57893624

Redacció
Imatge i font: CosmoCaixa

 

Deixa un comentari