Publicat el 22/03/2018

Hi ha 26 detinguts, entre ells dos exmembres dels ‘Pink Panthers’, i s’han registrat 15 habitatges a les demarcacions de Barcelona, Girona i Tarragona

Agents de la policia espanyola, en una operació conjunta amb la policia sèrbia, el Servei de Duanes de Tolosa de Llenguadoc (França) i la policia italiana, han desarticulat una organització d’origen serbi-bosnià assentada a Catalunya i dedicada al tràfic internacional d’haixix i marihuana.
Durant l’operatiu, els agents han detingut a 26 persones, entre ells dos antics membres dels ‘Pink Panthers’ que s’havien reconvertit a narcotraficants i es refugiaven a Catalunya amb identitats falses en estar reclamats internacionalment. Els agents han registrat 15 habitatges a les demarcacions de Barcelona, Girona i Tarragona, on s’han localitzat cinc cultius hidropònics de marihuana amb 2.237 plantes.

Les primeres investigacions es van iniciar a l’agost del 2017 quan la Fiscalia contra el Crim Organitzat de la República de Sèrbia va informar als investigadors de l’assentament a Catalunya d’una organització criminal dedicada al tràfic internacional d’estupefaents.
La trama comptava amb diversos laboratoris distribuïts per Europa per elaborar droga i, després de la intercepció de dos camions que portaven marihuana amb destinació a Alemanya i Itàlia, els agents van sospitar que podien comptar amb una infraestructura similar a Catalunya.

Una vegada avançades les perquisicions, els investigadors van identificar els membres d’aquesta organització, entre ells antics membres del grup criminal dels Balcans ‘Pink Panthers’ buscats internacionalment. La droga era transportada per carretera a diversos països europeus a través de diversos transportistes que treballaven per a ells i que, en les seves rutes habituals, amagaven la marihuana entre la mercaderia legal.

Els agents van localitzar dos immobles, un d’ells a Barcelona i un altre a Pineda de Mar (Maresme), estratègicament situats per emmagatzemar i traslladar la droga fins als camions en estar prop de l’autopista AP-7 en direcció a la frontera francesa, on es feia el transvasament en gasolineres i àrees d’estacionament de camions. Per al transport de la droga fins a aquests camions, l’organització utilitzava vehicles llogats i en ocasions també el vehicle del principal investigat.

La droga era elaborada en els seus propis laboratoris localitzats en xalets de grans dimensions. Els habitatges eren llogats en zones aïllades i allunyades dels grans nuclis urbans per evitar el control policial o la detecció per part dels veïns, i en les quals defraudaven l’alt consum elèctric que exigia el manteniment de les plantacions. Aquests habitatges eren controlats per dos o més membres del grup criminal que eren portats des de Sèrbia com a ‘temporers’, i que es dedicaven al cultiu, recol·lecció i envasat de les collites. Aquests eren al seu torn vigilats permanentment per responsables de l’organització assentats a Pineda de Mar, lloc en el qual havien llogat un immoble i en el qual allotjaven als treballadors dels laboratoris.

En el transcurs de la investigació, gràcies a l’estreta col·laboració amb el Servei de Duanes de Tolosa de Llenguadoc a França i la Policia d’Itàlia, el passat mes de febrer es van interceptar dos camions, la destinació dels quals era Itàlia i Suècia i que havien doblat per a aquesta última ruta la quantitat de droga que transportaven. Prèviament, en els mesos de maig, juliol i novembre s’havia interceptat altres tres camions, dos a França i un a La Jonquera, amb destinació a França i Itàlia. En total, en els cinc camions van ser intervinguts 250 quilos de marihuana i 50 quilos d’haixix.

Finalment, els investigadors van detenir 26 dels membres d’aquesta organització i van dur a terme l’entrada i registre de 15 immobles a les demarcacions de Barcelona, Girona i Tarragona, on es van trobar cinc laboratoris de producció de marihuana amb una infraestructura de llum il·legal. A més, es van confiscar de 2.237 plantes, més de 85 quilos de marihuana en cabdells, 70 grams d’haixix, dues armes de foc –una d’elles trobada en una paperera prop del domicili d’un dels detinguts-, 58.000 euros en efectiu, 5 vehicles i multitud de documentació falsificada de Lituània, Bulgària, Croàcia i Sèrbia.

ACN Barcelona
Foto: Una plantació de marihuana que cultivava l’organització desarticulada.

Deixa un comentari