Publicat el 08/08/2014

Una investigació conjunta entre la Unitat d’Investigació de l’Àrea del Transport Metropolità de Barcelona i l’Àrea d’Investigació Criminal de Barcelona, ha permès desarticular un grup criminal especialitzat en la falsificació, fabricació, i distribució de títols de transport de l’Autoritat del Transport Metropolità.

El passat mes de novembre de 2013, l’Autoritat del Transport Metropolità va denunciar als Mossos d’Esquadra que havia detectat un augment significatiu d’usuaris de la xarxa de transport metropolitana utilitzant títols de transport falsificats.
La gamma de títols era molt àmplia (T10, T50/30, Tmes, i TJove) i transitar segons el tipus fins a les 6 zones establertes per l’ATM. La falsificació era d’alta qualitat i difícil de detectar. En aquest cas va ser possible gràcies als controls específics que efectuen interventors de TMB a l’interior de les instal·lacions del metro.

Arran d’aquesta informació és va iniciar una investigació que va permetre descobrir que la majoria dels usuaris denunciats per viatjar sense un títol de transport vàlid desconeixien la falsedat d’aquest, i per tant havien estat víctimes d’una estafa, la qual cosa va permetre obrir diverses línies d’investigació.
Així, el modus operandi i l’engany emprat en la majoria de casos, era la d’una persona que oferia títols de transport a usuaris de la xarxa a un preu inferior a l’oficial, explicant que els aconseguia a millor preu pel fet de tenir un familiar, o amic que treballava a una de les operadores de l’ATM com ara al Metro, o al TRAM, i assegurant que es tractava de títols autèntics de procedència lícita.
Aquestes vendes es produïen principalment a través de coneguts, i veïns de determinats barris de la ciutat de Barcelona, i a altres ciutats incloses dins la xarxa del transport tarifari integrat.
Es va decretar el secret de sumari i es van practicar diverses entrades i perquisicions a domicilis ubicats a les localitats de Barcelona, Sant Boi de Llobregat, i Esplugues de Llobregat, localitzant en un domicili d’aquesta darrera població un taller de falsificació perfectament preparat i en el qual es realitzaven els títols de transport fraudulents.
Entre els objectes més rellevants que és van localitzar a les entrades i registres van ser:
– Títols de transport de l’ATM de Barcelona i de la operadora RENFE.

– Impressores d’alta qualitat.

– Material informàtic específic: entre ells lector/gravador de banda
magnètica, ordinadors, escàners.
L’import total de diners generats de la venta dels bitllets falsos ascendeix a 58.985 euros aproximadament

El total de persones detingudes fins ara com a responsables d’aquestes
falsificacions i distribució massiva ha estat de quatre persones, tres de les quals formaven un grup criminal perfectament coordinat a
l´hora de falsificar, fabricar i distribuir de manera regular aquests títols fraudulents per diverses ciutats de la província de Barcelona, i una quarta persona que si bé no formava part del grup criminal desarticulat, també es dedicava a la fabricació i distribució de títols de transport, en aquest cas operant des de la població de Vilanova del Camí, la ciutat de Barcelona, i el Campus Universitari de Bellaterra.
Tres de les persones detingudes van passar a disposició judicial i se’n va decretar la llibertat amb càrrecs.

Deixa un comentari