Publicat el 24/07/2015

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Delictes Socioeconòmics i Falsificació de Moneda van detenir, el dia 28 de maig dos membres d’una xarxa de distribució a Catalunya d’euros falsos, constituïda per una organització criminal d’origen nigeriana ubicada a Terrassa.
Els membres d’aquesta organització es dedicaven a la importació de grans quantitats d’euros falsos provinents d’Itàlia que eren distribuïts i introduïts en el circuit econòmic mitjançant la tècnica del degoteig.
El grup desarticulat importava mensualment a Catalunya uns 30.000 euros falsos en bitllets de 20 i 50 euros d’altíssima qualitat, i es distribuïen a través de diferents intermediaris que, posteriorment, els venien als passadors finals que eren els encarregats de col·locar-los en els comerços mitjançant la realització de petites compres.
Aquesta operació policial, batejada amb el nom de Pandora, es va iniciar a mitjans del mes de març de 2015 en el moment que es va detectar un augment de les denúncies, a les comarques de l’àrea metropolitana, relacionades amb bitllets falsos de 20 euros que eren introduïts en el mercat mitjançant compres en els comerços.
 
Paral·lelament, a principis del mes de maig, els investigadors van tenir coneixement que la Policia Judicial Francesa de Perpignan estava realitzant una investigació ja que havien decomissat 27.000 euros falsos en bitllets de 20 euros en un autobús que venia de Roma i que tenia destí final a Barcelona.
L’intercanvi d’informació entre Mossos d’Esquadra i Policia Judicial Francesa va permetre identificar un dels investigats, que residia a Terrassa. Posteriorment es va poder identificar un altre membre de l’organització que realitzava les funcions de correu humà i que portava els bitllets des d’Itàlia a Terrassa.
Així doncs, els investigadors van detectar un viatge a Itàlia per part dels dos membres de l’organització per tal d’adquirir moneda falsificada. Quan el correu humà va arribar a Barcelona va fer entrega d’un maletí a un dels caps de l’organització, moment en el qual els agents van intervenir i van localitzar 33.000 euros falsos en bitllets de 20 euros.
En total s’han detingut dues persones i s’ha fet una entrada i perquisició a Terrassa, ordenat pel titular del Jutjat d’Instrucció núm. 4 de Terrassa. Els detinguts ja han ingressat a presó, tot i que la investigació encara està oberta.
La falsificació és considerada una de les tipologies més perilloses a nivell europeu per la seva alta qualitat i pel gran volum de comisos realitzats, no només a l’estat espanyol si no a tota Europa. La seva fabricació està vinculada a organitzacions criminals assentades al sud d’Itàlia.
Des del cos de Mossos d’Esquadra es recomana que, per tal de detectar aquestes falsificacions, els comerciants i els ciutadans comprovin els bitllets fent servir les recomanacions del Banc Central Europeu: ‘Toqui, miri i giri’.

Deixa un comentari