Publicat el 11/07/2014

La última càrrega sostreta recuperada per la policia va ser de 265 caixes de canvi noves de vehicles valorades en més de 500.000€, emmagatzemades en una deixalleria de Reus i que tenien origen en el robatori d’un camió a Terrassa Només l’any 2013, l’estructura societària va facturar fraudulentament més d’1.500.000€ a terceres empreses, la majoria vinculades al món de la ferralla.
Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Blanqueig de Capitals i de l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Nord, han detingut quatre persones per blanqueig de capitals i n’han imputat tres més per falsificació documental, sis homes i una dona, d’edats compreses entre els 26 i els 57 anys, quatre espanyols, dos ucraïnesos i un rus, com a presumptes autors d’un delicte de blanqueig de capitals, falsificació documental i diversos delictes contra el patrimoni.
La investigació es va iniciar l’any 2013 quan la policia va detectar diverses partides de mercaderia procedents de robatoris a camions que eren ofertes a empreses relacionades amb el món de les deixalleries.
El seguiment de la mercaderia va permetre establir que els lladres venien els productes a partir de diferents societats sense activitat mercantil aparent, fet que va aixecar les sospites policials en relació amb un possible entramat empresarial fraudulent creat per donar una aparent cobertura legal a la venda de mercaderia sostreta. Un sofisticat entramat societari que ha dificultat la investigació policial.
Aquesta estructura empresarial havia estat constituïda de tal manera que el seguiment de les operacions comercials relacionades amb la mercaderia il·lícita conduïa a noves societats pantalla, amb l’objectiu evident de dificultar la traçabilitat entre el seu origen i la seva darrera destinació.
La sofisticació d’aquesta trama societària arribava a tal extrem que en algunes ocasions els investigadors van poder acreditar -a través de l’estudi dels moviments bancaris- fluxos ficticis de diners entre les empreses, amb la finalitat de simular moviments monetaris corresponents a operacions comercials que, en realitat, no es duien a terme.
En aquest sentit cal destacar la complexitat en què s’ha desenvolupat la investigació, especialment quan ha calgut establir la relació inequívoca entre el producte venut al client final i el robatori, ja que la majoria de vegades la mercaderia passava per nombroses societats i/o intermediaris.
En el decurs de la investigació els agents van poder identificar i localitzar el testaferro que estava directament vinculat a la trama societària investigada,
formada per més de tretze empreses. Aquesta persona ja tenia antecedents per fets similars i treballava amb un gran nombre de clients que habitualment sol·licitaven els presumptes serveis de la seva sofisticada estructura empresarial
El circuit de la mercaderia sostreta
Els esbrinaments policials van determinar els diversos canals de distribució de la mercaderia sostreta, així com d’altres intermediaris que podien actuar de forma independent o coordinada entre sí, en funció de les dificultats que es plantejaven per donar una sortida segura als productes.
El gènere sostret estava relacionat amb l’àmbit de les deixalleries i les ferralleries i el modus operandi dels robatoris es basava, fonamentalment, en les sostraccions de camions sencers amb la seva càrrega, que conduïen
posteriorment a llocs segurs, a l’espera de localitzar un eventual comprador interessat en la mercaderia.
Una vegada es disposava d’un comprador, es concertava el lloc i forma del lliurament de la càrrega i es contactava amb el testaferro, que facilitava la facturació falsa necessària per materialitzar l’operació comercial a canvi d’una substanciosa comissió.
L’operatiu policial, que va coordinar el Jutjat d’instrucció núm. 3 de Sabadell, es
va dur a terme el passat 3 de juliol. Els investigadors van realitzar cinc entrades i perquisicions en immobles i empreses de les localitats de Barcelona, Reus i Vilanova i la Geltrú, van detenir quatre persones i en van imputar tres més i es van recuperar més de 23 tones de mercaderia sostreta.
Els agents també han practicat requeriments judicials de documentació de naturalesa mercantil i comercial a sis societats mercantils que havien realitzat operacions comercials amb les empreses pantalla controlades pel testaferro en els darrers dos exercicis fiscals.
La investigació no es dóna per finalitzada ja que la policia ha intervingut gran quantitat de documentació de caràcter mercantil relacionada amb la facturació fraudulenta de diferents societats, que s’analitzarà durant les properes setmanes.
Tots els imputats han quedat en llibertat amb càrrecs després de declarar en seu judicial.

Deixa un comentari