Publicat el 27/04/2016

 

Aquesta setmana arriba al Museu de Badalona la 12a edició de la Magna Celebratio, un dels festivals romans més importants de l’Estat, que enguany presenta algunes novetats relacionades amb importants aspectes de la vida quotidiana a l’època romana. 

VIURE l’experiència del ritual del bany a les Termes, un dels edificis més emblemàtics de les ciutats romanes.
Es podrà veure com les termes de Baetulo, conservades al subsòl del Museu, recobren vida gràcies al Grup de Reconstrucció Històrica de Badalona. L’espectacle Balnea, vina, Venus ens aproparà, dissabte 30 a les 22 hores, a l’ús que els romans feien d’aquests banys públics, als estris d’higiene personal que feien servir, al personal que hi treballava i a molts altres aspectes lligats a aquests centres de cura del cos i de vida social que eren les termes.

BEURE i gaudir del vi, de l’oli i de la cervesa -elixir que Ceres regalava als romans-, és una de les experiències que, enguany, presenta la Magna de la mà d’experts que ens guiaran en la degustació d’aquests productes, mentre ens expliquen com es produïen.

MORIR, un ritual ple de supersticions i creences que es coneixeran gràcies al libitinarius, el responsable de la funerària que s’encarregava dels tràmits de l’enterrament. Aquesta activitat de recreació històrica és una novetat que trobarem al subsòl del Museu durant tot el cap de setmana.

Altres novetats d’aquesta edició tenen forma de conferència divulgativa: els amulets fàl·lics romans, per Adrià Domínguez; les troballes arqueològiques de la plaça de Pompeu Fabra (Badalona), a càrrec de Pepita Padrós; i el tràfic d’influències a la societat romana, de la mà del catedràtic Joaquín Ruíz de Arbulo.
Enguany el festival també serà el marc en el qual es presentaran dues noves publicacions de la col·lecció “Baetulo quotidiana”: La cervesa en l’època romana, de David Moya, i Jocs i joguines en l’època romana, d’Esther Gurri i Joan Mayné.

A més, com cada any, la celebració també inclou les Jornades de Cuina Romana, recreacions de nombrosos oficis romans i diversos tallers infantils, i per a adults, espectacles –un d’ells a càrrec del prestigiós Projecte Phoenix, de Tarragona-, així com les visites als espais arqueològics no oberts al públic habitualment, que, com a novetat, inclouen la Casa de l’Heura, que es podrà veure per darrera vegada abans de les obres de museïtzació que començaran a fer-s’hi en els propers mesos.

El Festival Romà de Badalona – XII Magna Celebratio està organitzat pel Museu de Badalona des del 2005 amb l’objectiu de donar a conèixer l’important patrimoni romà que es conserva a la ciutat. El festival ofereix visites als diferents espais arqueològics de Baetulo, conferències i presentacions, menús de receptaris llatins en alguns restaurants de la ciutat, recreació d’oficis i aspectes de la vida quotidiana en temps dels romans a càrrec de grups de reconstrucció històrica, i tallers de divulgació elaborats per especialistes en món romà. 

programa del festival amb totes les activitats:
http://museudebadalona.cat/ProgramaMagnaCelebratio2016.pdf

 

Deixa un comentari