Publicat el 08/06/2021

Aquest mes, el Masnou es prepara per a la Festa Major de Sant Pere, que tindrà lloc amb un format reduït respecte a edicions anteriors i, sobretot, adaptat a la pandèmia

Per aquest motiu, cap acte no es farà a l’escenari principal de les celebracions anteriors, la platja, i moltes de les propostes es concentraran al camp de futbol municipal d’Ocata, que és un espai idoni per aplicar les mesures preventives davant la COVID-19 (com el control d’aforament, la distància entre les persones assistents…).
Segons l’últim Procicat, es permetrà la celebració de festes majors amb un seguit de mesures preventives, com la realització de les activitats fins a, com a màxim, la una de la matinada; l’aforament a l’aire lliure, del 70% (fins a un màxim de 3.000 persones, assegudes, amb assignació prèvia de seients i registre previ); o, les activitats de cultura popular, en espais perimetrats, estàtics i amb les persones assistents assegudes.

La terra, el mar i el foc tornen a ser, un any més, els eixos conductors de la Festa Major dels masnovins i masnovines.
El divendres 25 s’inaugurarà la Festa Major amb el pregó de les nimfes. La llegenda de les tres nimfes (cadascuna representant d’un dels elements, terra, mar i foc) es va crear l’any 2015 com un fil argumental per ajudar la població a descobrir els petits elements màgics que conformen la vida i la celebració conjunta. Tot seguit, la Fundación Tony Manero arrodonirà musicalment la primera vetllada.

L’inici simbòlic de la celebració donarà el tret de sortida a totes les activitats d’aquest esdeveniment popular, que continuarà el dissabte 26 amb La Salada, una nit musical amb un marcat accent local i dedicada, especialment, al públic jove. Hi actuaran les formacions Reland, Dirty Fools i Remolke. Abans d’aquesta nit especial, la Coral Xabec de Gent del Masnou també actuarà per oferir el seu repertori especial de Festa Major.

La Fira Comercial de Festa Major arribarà el 27 de juny a la plaça Nova de les Dones del Tèxtil, durant tot el dia. A més dels expositors locals, comptarà amb actuacions musicals, també per al públic infantil, i acollirà per primer cop el concurs dels premis Vinari, dels vermuts catalans.
L’Ajuntament del Masnou organitza la Fira Comercial de Festa Major amb el suport de la Federació del Comerç, la Indústria i el Turisme del Masnou i es farà a la plaça Nova de les Dones del Tèxtil, per la seva ubicació cèntrica i també perquè permetrà aplicar les mesures preventives per fer front a la COVID-19.

També el 27, la tarda serà per a La Saladeta, on els més petits podran veure com els Pop per Xics interpreten de forma divertida i pedagògica les cançons més emblemàtiques de la música pop. A més, a la plaça d’Ocata hi haurà ballada de sardanes i hi actuarà la cobla jovenívola de Sabadell.

El dilluns 28 anirà força carregat de propostes. Hi podreu veure una de les formes de comerç tradicional que més ha perdurat en la vida econòmica catalana i que encara mantenen els pescadors de la Confraria Verge del Carme de Montgat, el Masnou i Premià de Mar: la subhasta cantada de peix.
Els pescadors que venen diàriament el que pesquen cada matí a la llotja de Montgat es traslladaran a la vila perquè els masnovins i masnovines puguin comprar el millor peix de la costa del Maresme més prop a casa.

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de l’Orgull, el 28 també s’inaugurarà  la plaça de la Igualtat (al davant de l’edifici de Roger de Flor, 23).  L’acte serà la cloenda d’una programació al llarg del mes de juny que té per objectiu donar visibilitat a la diversitat sexual i de gènere.

La nit del 28 hi ha programades les havaneres de la formació masnovina Borinquen al parc del Llac abans que el cel del Masnou es torni a il·luminar amb l’espectacle pirotècnic per excel·lència, el castell de focs, a càrrec de la Pirotècnia Mediterráneo.
Enguany, la totalitat de l’espectacle pirotècnic s’elevarà a gran alçada i la tirada es farà des d’un punt que permetrà que es visualitzi des de pràcticament tot el municipi. Tancarà la nit el concert de la revetlla de Sant Pere amb La Loca Histeria, al camp de futbol municipal d’Ocata.

La missa solemne concelebrada és l’acte més tradicional de la celebració en honor al patró del Masnou, Sant Pere, i coincidirà amb l’últim dia de la Festa Major, el 29.
La música també tindrà espai en aquest dia de tradició, identitat i cultura popular, amb el concert i el ball tirat de l’Orquestra Maravella, també al camp de futbol municipal d’Ocata.
L’Ajuntament habilitarà un servei d’autobús llançadora per facilitar el desplaçament de les persones que hi vulguin assistir, especialment de la gent gran.

A més d’aquests actes, algunes entitats municipals estan preparant propostes per gaudir encara més d’aquests dies de festa i que es concretaran els propers dies. Proposaran actuacions estàtiques, seguint les mesures preventives davant la COVID-19, en dos espais del municipi: el parc del Llac i els jardins de Can Malet.

Escuracassoles: primera mostra gastronòmica
Escuracassoles és el nom escollit per a la primera Mostra Gastronòmica del Masnou, que tindrà lloc entre el 25 de juny i el 4 de juliol, també dins del marc de la Festa Major. LʼEscuracassoles serà un recorregut enogastronòmic per trenta establiments del municipi per gaudir dʼuna oferta gastronòmica singular, maridada amb vins de la DO Alella o vermut Cisa i dissenyada exclusivament per a lʼocasió.
És a dir, el públic podrà gaudir de la mostra de forma descentralitzada, als bars i restaurants que s’hi han adherit. Les persones participants entraran en el sorteig de tres experiències enoturístiques a la Terra de la Pansa Blanca.

El Consorci de Promoció Enoturística del Territori DO Alella és l’entitat que coordina aquesta iniciativa. L’Ajuntament té la intenció que la Mostra Gastronòmica es consolidi els propers anys com un acte més de la Festa Major del Masnou.

Com funcionarà?

  1. Tasteu els platets, plats o menús que us ofereixen els diferents establiments

Cada establiment participant oferirà una proposta gastronòmica (pot ser un platet, plat o menú) maridada amb vi DO Alella o vermut Cisa. Per cada proposta que tasteu, aconseguireu un segell. Per poder votar cal emplenar un mínim de cinc tastos de diferents establiments.
(Les propostes es podran veure a les pàgines centrals d’El Masnou Viu especial de Festa Major o al web www.escuracassoles.cat.)

  1. Completeu la butlleta

El Masnou Viu també incorporarà una butlleta. Un cop aconseguits els segells, caldrà que hi afegiu les vostres dades.

  1. Dipositeu aquesta butlleta a les urnes que trobareu a lʼOAC, a lʼOficina de Turisme (Casa de Cultura) i al Mercat Municipal (Edifici Centre).

Programa de Festa Major
L’Ajuntament publicarà el número especial del butlletí municipal El Masnou Viu dedicat a la Festa Major de Sant Pere 2021 el 18 de juny. La publicació inclourà el programa complet de la celebració, amb el benentès que pot variar en funció del Procicat, l’òrgan encarregat de dictar i revisar les mesures anti-COVID-19, perquè una data tan esperada com la Festa Major se celebri de la millor manera possible.

Pel que fa a les inscripcions a les activitats de Festa Major, es podran fer un cop es publiqui el programa, on s’explicarà el mecanisme per poder fer-les.

 

Deixa un comentari