Publicat el 18/04/2020

La situació d’emergència sanitària ocasionada per la Covid-19 i les mesures preses tant pel Govern central com per la Generalitat han obligat a suspendre la festa de Sant Jordi tal com s’ha celebrat anteriorment

L’Ajuntament de Mataró, amb el suport de diferents entitats i de Mataró Audiovisual, ha volgut que no es perdi l’essència de la diada i convida a celebrar la festivitat des de casa amb una reproducció de les diferents activitats que es fan a la ciutat cada 23 d’abril.
Amb el lema “Sant Jordi a prop teu”, s’oferiran diferents propostes vinculades a la lectura i a la cultura popular amb l’objectiu que els ciutadans visquin la festa des de casa, s’impliquin i comparteixin la seva vivència a les xarxes socials amb l’etiqueta #stjordimataró2020, i d’altres etiquetes concretes per a les diferents activitats.

La festa seguirà una cronologia, tal com es fa cada any.
Les primeres activitats aniran a càrrec de la Xarxa de Biblioteques de Mataró que a les 12 h compartirà l’Hora del Conte especial de Sant Jordi “És molt dur ser princesa” a càrrec de la Cia Retox.
A les 17 h, es farà una altra Hora del Conte, “La Nuvolina i l’Estel”, que anirà a càrrec d’Alma i la Mar de Contes.
Les dues es podran veure al canal de Youtube de les Biblioteques de Mataró i també a Mataró Audiovisual (televisió i web).
Les biblioteques oferiran altres iniciatives com és el cas del Sant Jordi a les escoles, que faran el 23 i el 30 d’abril, amb una activitat destinada als alumnes, en la qual se’ls planteja crear una història.
Durant tot el dijous es podrà veure el “Sant Jordi en veu alta”, que organitzen Planeta Lletra i les Biblioteques de Mataró, amb autores i autors mataronins llegint fragments breus de textos propis. Es compartirà a les xarxes de les biblioteques i al seu canal de youtube.
Durant la setmana de Sant Jordi el personal bibliotecari de les Biblioteques de Mataró recomanaran llibres, pel·lícules, música i revistes.

L’activitat continuarà a les 18 h amb la Trobada de Gegants, Gegantes i Nans de Mataró. Totes les colles geganteres de la ciutat lluiran els seus gegants a les xarxes. La Família Robafaves anima a omplir les xarxes socials d’imatges, sons i vídeos d’algun moment de les trobades d’altres anys. I també conviden als nens i nenes de la ciutat a fer una dormida conjunta al menjador de casa fent el seu propi gegant, geganta o nan, penjant una foto o vídeo de la dormida, i compartint-ho amb l’etiqueta #Dormides2020.

Les 19.30 h és l’hora que cada any veiem com davant l’Ajuntament s’enfilen els castells dels Capgrossos de Mataró. Enguany a aquesta hora passarem un petit resum de la Diada de l’Any passat a les xarxes de Cultura Mataró i també a Mataró Audiovisual. Però també s’anima a tots els mataronins i mataronines a fer pinya i aixecar els vostres propis castells, construïts amb joc de cartes, pinces d’estendre la roba o els rotllos de paper higiènic. Es convida a compartir les fotos o vídeos amb l’etiqueta #ActuacióCastellera2020.

La diada de Sant Jordi de Mataró acaba sempre amb La Fogonada, un espectacle únic que té el Drac de Mataró com a protagonista, on les Diablesses, els Tabalers do Maresme i els Foguers l’acompanyen, en una versió de la llegenda de Sant Jordi.
A les 21 h s’anima a la ciutadania a fer sonar a les cases la música de La Fogonada, i amb la llum de llanternes, mòbils i instruments i altres, es pugui fer un gran Voltafoc. Que treguin les capes i surtin al balcó a ballar sota el Voltafocs, a fer una adaptació del Drac, lluir-lo al balcó o a la finestra i fer-lo ballar.  Es convida a compartir les fotos o vídeos d’aquesta particular Fogonada amb l’etiqueta #Fogonada2020.

La música de la Fogonada, del grup mataroní La Coixinera, es podrà descarregar al web culturamataro.cat i a les 21 h es podrà sintonitzar a Mataró Audiovisual (tant  a la televisió com a la ràdio). Al mateix web també es podrà descarregar la figura del Drac de Mataró.

Cada 23 d’abril se celebra la Jornada de Portes Obertes a l’Ajuntament, en la qual els regidors del consistori expliquen la història de l’edifici. Aquest any des del web www.mataro.cat es podrà fer una visita virtual a l’edifici.

L’altra activitat destacada d’aquestes dates és el Llibre Gegant de Contes que arriba a la 44a edició i se celebrarà el diumenge 26 d’abril.
Enguany s’adaptarà a la situació actual i de 12 a 14 h es podrà veure alguns il·lustradors i il·lustradores fent les seves creacions en directe a través de Mataró Audiovisual.  Es demana als mataronins i mataronines i a les diferents entitats de la ciutat que enviïn  un escrit, no més llarg de mitja pàgina, al correu electrònic llibregegantdecontesmataro@gmail.com entre les 13.30 h del dia 23 i les 13.30 h del dia 26 d’abril.

Tota la programació i les propostes de Sant Jordi es trobaran als webs www.culturamataro.cat i www.mataro.cat.
En el web de Cultura Mataró també s’hi aplegaran altres propostes de diferents entitats com Òmnium Cultural i el Centre de Normalització Lingüística de Mataró, així com la programació especial que faran Mataró Audiovisual i La Veu de Cerdanyola.

Des de l’organització es convida també a la ciutadania a decorar les finestres i els balcons amb algun element característic del Sant Jordi a Mataró, per tal que la ciutat s’impregni de l’essència d’aquest dia.

Deixa un comentari