CRAE Centre Residencial d’Acció Educativa: una experiència de treball comunitari, sensibilització social i lluita contra l’estigma
Fa poc més d’una dècada que el Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE), un dels recursos amb més història del Centre de Formació i Prevenció (CFP), es va traslladar del barri de Cerdanyola al del Pla d’en Boet de Mataró
Un nou barri és també una nova comunitat i passàvem d’una masia als afores de la ciutat a un edifici vertical amb el que esperàvem poder treballar més per grups i canviar les dinàmiques. També incentivar al màxim una de les grans tasques transversals de qualsevol CRAE: la inclusió comunitària, sempre vinculada amb la protecció a la infància. Aquest canvi d’ubicació suposava també viure el dia a dia, atenent a vint infants i adolescents en totes les seves facetes, d’una manera diferent.
Unes fites que l’evolució dels esdeveniments ens ha permès treballar amb escreix. Ha estat una oportunitat per a reflexionar sobre la convivència, la necessitat de transparència i la nostra tasca de donar a conèixer els recursos i els col·lectius que atenem.
Una funció pedagògica, de sensibilització social i de lluita contra l’estigma, lligada a l’atenció a persones, molt necessària. I, també, un autèntic treball comunitari dut a terme, conjuntament, amb el veïnat, l’administració, altres entitats del Tercer Sector, els cossos de seguretat i els
La realitat d’un Centre Residencial d’Acció Educativa
Un Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) és una institució que es dedica a la guarda i l’educació d’infants i adolescents que es troben en mesura d’acolliment simple. L’acolliment residencial és una mesura de protecció destinada a aquells infants i adolescents que no poden estar amb la seva família, consisteix en proporcionar-los un lloc de resdiència i convivència que satisfaci les seves necessitats de protecció, educació i desenvolupament.
L’acolliment es desenvolupa en una llar on els infants i adolescents conviuen atesos per professionals durant 24 hores al dia. Sempre té un caràcter provisional i, en els casos en què es preveu una llarga estada, caldria orientar la proposta cap a un acolliment familiar o una adopció.
En general, podem considerar que un centre és un lloc on s’acull un infant o adolescent per tal d’atendre les seves necessitats en aquells casos en què la família no pot o no està capacitada per fer-ho, quan cal protegir l’infant o adolescent d’alguna forma d’abandonament, maltractament o explotació, o quan està en perill la seva integritat física, psíquica o moral.
Això és, en termes més col·loquials, un espai on hi viuen infants i adolescents acompanyats en tot moment per un Equip Educatiu que té cura d’ells en tots els àmbits de la seva vida. Són nens i nenes que, pels motius que siguin, no poden viure amb la seva família. Ni amb la biològica i/o família d’origen (pares, mares…), ni amb l’extensa (avis, oncles…). Alguns d’ells no la veuen mai, d’altres hi passen períodes com ara les vacances. I, sempre que sigui possible, es treballa perquè puguin tornar amb la seva família d’origen.
Per tant, els infants i adolescents estan a un CRAE per circumstàncies amb les que s’han trobat, que els marquen i condicionen la seva vida, en cap cas hi estan per a alguna acció que hagin dut a terme ells o elles. Així ho explica l’Ony, un dels nens (ara ja adult) que vivia al CRAE quan es van fer els primers passos per materialitzar el trasllat: “No hem estat a un CRAE per robar o delinquir. Som menors que, pels motius que siguin, no hem tingut la sort de tenir uns pares que s’hagin pogut fer càrrec de nosaltres”.
Una de les nostres tasques com a professionals de CRAE i com a entitat que atén a col·lectius vulnerables és donar a conèixer el recurs i la seva realitat. Explicar què és, quin perfil de nens i nenes hi atenem i quina és la feina que hi desenvolupem. També, amb quines aliances i complicitats comptem per fer-ho i quines persones i estaments ens ajuden a dur-la a terme.
Professionals del CFP.
Un recurs obert al barri i un exemple per a lluitar contra l’estigma
El CRAE, més enllà d’atendre els infants i adolescents que hi conviuen, és també un recurs professional que compta amb un reconeixement. És habitual que alguns veïns facin preguntes a l’Equip Educatiu, també que mestres de les escoles on portem algun dels infants consultin com procediríem davant de situacions que viuen, d’altres que ens demanen informació sobre com poden adoptar o acollir, etc. En Salvador Arévalo comenta que: “Aquesta funció sempre l’hem tingut. No et tenen ja només per a fer una tasca concreta, sinó que et veuen com un servei on dirigir-se”.
Amb tot, des de l’arribada del CRAE al Pla d’en Boet s’ha dut a terme una gran tasca comunitària. Un treball fet i recolzat per l’Ajuntament de Mataró, DGAIA, associacions veïnals, Mossos d’Esquadra, entre d’altres. Un treball dirigit a lluitar contra l’estigma i integrar el nou servei, amb l’objectiu clar de que els veïns coneguessin el que fem i com ells podien col·laborar-hi.
Un treball que ha resultat molt satisfactori per a tots, principalment, pels infants. L’hem fet ‘en equip’, diversitat d’opinions i, per sobre de tot, ganes de conviure.
El barri ens ha aportat i ens aporta moltíssim, tant als infants i adolescents com als professionals. Els nens i nenes hi fan activitats culturals i esportives. També ens beneficiem de tots els establiments i serveis i en som clients: el pavelló esportiu, la forneria, la farmàcia, el supermercat…. Al Pla d’en Boet ens hi sentim uns veïns plenament integrats.
Més d’una dècada després podem dir que considerem que els infants i adolescents del CRAE i l’Equip Educatiu que els acompanya viuen en un entorn saludable, formant part de la comunitat com a ciutadans de ple dret.
Queda molta feina per a lluitar contra l’estigma i per a donar a conèixer la nostra tasca i els col·lectius que atenem des d’aquests serveis. Una funció necessària perquè l’arribada d’un recurs com el CRAE es visqui com a una oportunitat per aprendre i sumar. La nostra vivència i satisfacció després de tants anys és un exemple més de que és possible.
Redacció
Imatge i font: CFP Centre de Formació i Prevenció