Publicat el 21/03/2022

La factura del gas a l’estampació es multiplica per cinc respecte el 2021. Algunes empreses del sector textil ja han començat a prendre mesures dràstiques

 

 

 

El sector tèxtil del Maresme no s’escapa de la “sagnia” de l’augment dels costos energètics al conjunt de la indústria. Asegema, la filial tèxtil de la Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM), alerta que s’està arribant a una situació límit i algunes empreses, de fet, ja han començat a aturar la producció. “Estem condemnats a tancar, ja no podem treballar més temps sota cost”, es lamenta el propietari d’Estampunt, Josep Fofre. I és que en el subsector de l’estampació, un dels que més maquinària mobilitza per als seus processos, la factura del gas s’ha multiplicat per cinc respecte l’any 2021.
El president d’Asegema, Josep Espígul, afirma que cada samarreta que es produeix avui és “posant-hi diners a sobre”.
Espígul assegura que les empreses estan fent esforços per “aguantar” i reivindica el caràcter d’un sector que en les últimes dècades s’ha vist submergit en altres crisis importants, com la de la deslocalització als països de l’est. “Ens vam adaptar i ho havíem superat amb el parèntesi de la pandèmia. Ara tornàvem a reprendre i ens ve això”, es lamenta.

Davant el nou escenari, Espígul, però, no és tan optimista: “Ara veig molt complicat que ens hi puguem adaptar”. El president del gremi creu que tota la feina que poden fer les empreses ja està feta i demana una resposta per part de l’administració per evitar la mort del sector en un període curt de temps.

En l’escenari actual, assegura, és “impossible” treballar i tampoc veu viable repercutir el sobrecost energètic en el producte final perquè “el mercat no ho acceptaria”. Les empreses demanen que sigui l’administració qui aporti solucions ja sigui regularitzant els preus o bé facilitant les aturades de producció a través de nous expedients de regulació temporals.

De moment, algunes empreses ja han començat a prendre mesures dràstiques. Estampunt, amb seu a Cabrera de Mar, ha donat quinze dies de vacances als treballadors per tal de parar la producció uns dies. Aquesta setmana ha reprès parcialment l’activitat i aprofitarà per calcular el cost exacte de cada màquina per tal de revisar la seva política de preus.

El propietari d’aquesta empresa d’estampació, Josep Jofre, explica que en pocs mesos la factura del gas s’ha disparat per cinc. Mentre el març de 2021 va pagar poc més de 14.000 euros de gas, les darreres factures freguen els 70.000 euros pel mateix consum. En les darreres setmanes, l’empresa ha hagut d’anul·lar algunes comandes i s’han perdut clients.

El mateix passa a Textprint, a Argentona, que aquest primer trimestre de l’any preveu tancar amb la mateixa despesa en gas que en tot l’any passat. Només el mes de gener, la factura es va multiplicar per quatre, fins a superar de llarg els 83.000 euros, i ara la direcció esperarà a tancar el balanç del trimestre per analitzar a fons les dades i prendre decisions.

 

Redacció
Imatge i font: ACN Agència Catalana de Notícies

Deixa un comentari