Continuen els robatoris en vivers en el sector de la flor i la planta del Maresme, | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 01/09/2011

El sector denuncia estar vivint una onada sense precedents des dels inicis de 2011. L’Associació d’Agricultors Viveristes de Barcelona (AAVB) assegura que els assalts s’han incrementat aquest estiu tot i el ressò mediàtic i l’augment de la presència policial. El juliol passat en comptabilitzaven més de dos-cents l’últim any.
A finals de juliol, els representants de AAVB Àngel Moreno i Jaume Maynou, junt amb l’empresari Manel Suari, es varen reunir amb el Conseller d’Interior, Felip Puig, que els va exposar les accions de vigilància que porten a terme i els va informar de l’estat de les investigacions dels Mossos d’Esquadra. Puig va assegurar que, amb els mitjans de què disposa,  la policia fa la seva feina. De fet, els delinqüents són detinguts amb freqüència, però surten ràpidament de la comissaria, ja que el delicte de que se’ls acusa és un furt sense violència, que no comporta pena de presó.
Així les coses, AAVB continua buscant una solució al problema, que podria passar per sol·licitar un canvi en el codi penal. De moment, alguns viveristes ja han reforçant la seguretat de les seves explotacions amb sistemes d’alarmes i tanques. Pel que fa al sector, diverses entitats, com la citada, el propi Mercat, el sindicat Unió de Pagesos i la Cooperativa Agrícola de Vilassar de Mar, es reuniran aquest mes per intentar traçar una línia d’acció conjunta.
L’AAVB, que aglutina més de cent empreses agràries productores de plantes a la província de Barcelona, estima que el valor de reposició dels danys ascendeix a més de mig milió d’euros. Els robatoris s’han intensificat des de l’inici de 2011. Instal·lacions altament tecnificades, els vivers queden inutilitzats quan es trenca una part del sistema, la reparació del qual té un cost molt elevat i malmet una collita sencera de flors o plantes, l’objecte de negoci del productor. Els lladres busquen el coure i altres metalls i, per tant, arrenquen el cablejat, les aixetes, els colzes i les conduccions d’aigua i de gas i, en alguns casos, també s’emporten material d’oficina. “Malauradament, aquesta situació és una desagradable quotidianitat, fins al punt que només el 20% del robatoris són denunciats”, afirma l’AAVB.
El passat, 12 de juliol, en un acte amb el President de la Generalitat, Artur Mas, i el Conseller d’Agricultura, Josep M. Pelegrí, el sector els va traslladar l’enorme preocupació per aquesta situació. A més, el juliol de 2010, el sector es va reunir amb la direcció dels Mossos d’Esquadra, a la seu central a Terrassa, on es van adoptar mesures preventives que s’han rebel·lat del tot ineficaces. Després de més de dos-cents robatoris en aquest subsector i en aquesta àrea, l’últim any, cal buscar noves mesures per evitar-los.

Deixa un comentari