Publicat el 20/04/2020

El centre Can Banús continua acompanyant les 25 persones que hi viuen. Els serveis de la Fundació Acollida i Esperança adapten l’atenció realitzada

Ja fa més d’un mes que les persones residents al centre Can Banús, seu de la Fundació Acollida i Esperança, estan confinades en aquest centre d’acollida. Són persones que viuen amb la malaltia del VIH/sida i que pateixen exclusió social.  Les persones residents a Can Banús continuen tenint cobertes necessitats bàsiques com tenir un sostre o poder menjar i segueixen sent acompanyades pels professionals com educadors/es socials i infermeres.

La rutina de les persones residents, però, s’ha vist alterada en no poder realitzar-se els tallers habituals o les activitats que fan fora del centre (a centres cívics, AAVV, centres formatius, centres esportius, altres entitats…).  Tampoc persones residents i treballadores dinen plegades ara, una rutina que també era habitual al centre. I ja abans que es declarés l’estat d’alerta es van anul·lar l’activitat de les persones voluntàries i les visites, per precaució.
“Intentem minimitzar l’impacte negatiu que aquest confinament pot tenir en la vida de les persones que acompanyem. Per a elles és important tenir rutines, socialitzar…”, comenta Mijail Acosta, director de la Fundació Acollida i Esperança qui afegeix que “aquesta situació ens ha obligat a fer un esforç de reorganització”. S’han seguit els protocols de l’Administració i realitzat diferents torns intentant disminuir la presència de professionals per torn per reduir riscos. “Això implica també un sobreesforç dels i les professionals, centrats principalment ara en mantenir el benestar i la salut de les persones i també la bona convivència del grup”. “De vegades tenim la sensació que els serveis socials, tot i ser serveis essencials, no som prou visibles quan en situacions greus continuem acompanyant les persones més vulnerables”, destaca Mijail Acosta. “Ens preocupa la salut de les persones que atenem i de totes les treballadores i hem sentit neguit també pel retard en l’arribada d’equips de protecció als centres d’acollida”.

Pel que fa a les 20 persones que viuen als 9 pisos que Fundació Acollida i Esperança gestiona a Badalona (SAVA: Servei d’Acompanyament a la Vida Autònoma), s’han limitat les visites presencials i es manté contacte telefònic amb les persones residents. En alguns casos s’ha subministrat menjar i medicació.
La majoria de les persones que viuen als centres d’acollida i pisos que gestiona la Fundació ingressen des del sensellarisme o amb condicionants de vida que determinen una gran vulnerabilitat: soledat, precarietat econòmica, història d’addiccions, salut malmesa i/o sense accés al mercat de treball.
ús
La Fundació Acollida i Esperança és una entitat sense ànim de lucre dedicada a crear espais d’acollida i donar acompanyament socioeducatiu a persones en situació d’exclusió social.

Deixa un comentari