Publicat el 11/12/2020

Cada cop més gent recorre la comarca a través dels camins i senders que travessen el Maresme, ja sigui a peu o en bicicleta, caminant o corrent

El Maresme ens ofereix molts espais naturals a l’abast per realitzar aquestes opcions esportives i de lleure. Tot seguit expliquem quines són, i fem algunes propostes perquè se’n pugui gaudir de totes les seves qualitats beneficioses.

Segons destaquen els estudis més recents, un percentatge molt elevat de persones acostuma a practicar l’esport a l’aire lliure, més que les que ho fan en espais tancats. Fer-ho és molt satisfactori per a la salut. Els experts, a més, opinen que l’esport en el medi natural aporta nombrosos beneficis a nivell personal i social.

D’altra banda, la pràctica esportiva en l’entorn natural també contribueix a trencar amb la monotonia, a trobar-se a un mateix i relaxar-se, oblidant-se de les tensions que ens generen la vida diària i les seves obligacions i àmbits més funcionals.

Si una dieta adequada i l’activitat esportiva són essencials per a una vida sana que permetrà una existència molt millor i més llarga, practicar esport en un entorn natural encara aporta molts més avantatges.

El Maresme ens ofereix molts espais naturals a l’abast per realitzar aquestes opcions esportives i de lleure. Tot seguit t’expliquem quines són i et fem algunes propostes perquè en puguis gaudir de totes les seves qualitats beneficioses.

Els referents naturals i patrimonials del Maresme, a l’abast de tothom

Les rutes i el senderisme
El Maresme és una comarca plena de referents pel que fa al patrimoni natural i històric. Disposa d’una àmplia xarxa de camins, rutes i senders que uneixen les seves localitats i permeten, alhora, descobrir un entorn natural amb singulars atractius, enmig de la presència de la mar i les serralades de la costa.

En el desplegament d’aquest ampli paisatge pel territori es poden fer atractius passejos entre vinyes, trekkings per parcs com el de Montnegre i el Corredor o rutes per descobrir indrets tan bonics com el Castell Burriac, les Fonts d’Argentona, el Santuari del Corredor o Hortsavinyà. A través d’aquestes excursions pels senders comarcals es pot descobrir la riquesa patrimonial del Maresme, tant a peu com en bicicleta.

Totes les possibilitats del ciclisme
Si més que caminar ets dels que els agrada anar en bicicleta, la comarca t’ho posa ben fàcil. I combinar uns dies de vacances amb la pràctica del teu esport preferit ho tens ben a l’abast de la mà. Al Maresme hi trobaràs un ampli ventall d’experiències que s’ajusten a les teves necessitats. Tant si vols fer-ho sol i anant per lliure, com amb un grup d’amics o en família, la comarca t’ofereix la més gran oferta de propostes per practicar el ciclisme.

Precisament, al Maresme i sobre dues rodes, podràs fer sortides per carretera o per camins de muntanya en BTT als parcs de la Serralada de Marina, la Serralada Litoral i del Montnegre i el Corredor, alhora que gaudiràs d’unes magnífiques vistes al mar. No en va, a la comarca hi ha dues poblacions certificades per l’Agència Catalana de Turisme com a destinacions de turisme esportiu: Calella i Santa Susanna, on hi trobaràs allotjaments especialitzats amb serveis per a ciclistes com rutes, venda, lloguers i reparació de bicicletes.
D’altra banda, habitualment també s’ofereixen propostes d’estades combinades amb rutes guiades o que es poden fer per lliure, lloguer de bicicletes (elèctriques, de passeig, de carretera o BTT), rutes culturals amb visites incloses o propostes gastronòmiques que combinen ciclisme i degustacions de productes locals. En aquest sentit, al web del Consorci de Promoció Turística Costa de Barcelona Maresme hi trobaràs informació actualitzada de manera permanent: www.turismemaresme.cat.

La Via Marina del Camí de Sant Jaume t’espera
Des del Consorci també s’ha impulsat en els darrers anys la Via Marina del Camí de Sant Jaume. Aquest és un nou tram de l’entramat de camins de Sant Jaume a Catalunya que uneix la ciutat de Girona amb la de Barcelona, resseguint l’antiga Via Marina de la Via Augusta.

Sobre el mapa, la Via Marina inicia el seu recorregut a Sarrià de Ter, tot i que el punt inicial es pot considerar la Catedral de Girona, municipi en el qual es desdobla del camí ja existent que va de la Jonquera i el Monestir de Sant Pere de Rodes a Montserrat. I el camí continua pels municipis de Girona, Fornells de la Selva, Riudellots de la Selva, Caldes de Malavella, Vidreres, Lloret de Mar, Blanes, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Pineda de Mar, Calella, Sant Pol de Mar, Canet de Mar, Arenys de Mar, Caldes d’Estrac, Sant Vicenç de Montalt, Sant Andreu de Llavaneres, Mataró, Cabrera de Mar, Vilassar de Mar, Premià de Mar, El Masnou, Montgat, Badalona, Sant Adrià de Besòs i Barcelona.

Deixa’t perdre per la Xarxa de Camins del Maresme
Una altra de les actuacions del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, en aquest cas amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha consistit en senyalitzar una xarxa de camins i senders que uneixen totes les poblacions de la comarca i que facilita la mobilitat a peu, en bicicleta o a cavall.

De mar a muntanya i de nord a sud, el Maresme disposa de més de 500 quilòmetres de pistes, camins i senders practicables a peu, en bicicleta i a cavall. Però el que és més important és que disposa d’una potent xarxa de comunicació que permet traslladar-se de municipi a municipi descobrint atractius paratges naturals i llocs d’interès per a caminants, ciclistes o genets i que permet, també, complementar l’oferta de turisme de sol i platja i familiar, amb el de natura.

A partir d’aquesta actuació, els amants d’aquest tipus de turisme ho tenen més fàcil per planificar i realitzar les seves rutes pel Maresme, gràcies a la xarxa de camins que faciliten el turisme actiu a totes les poblacions de la comarca.

Els Parcs del Maresme
El Maresme és un espai tan privilegiat com cobejat per venir-hi a viure i gaudir del seu paisatge, territori i atractius. La costa és la cara, però la seva columna vertebral, que la separa de les comarques del Vallès, de La Selva i El Barcelonès, la constitueixen les muntanyes, les valls, els boscos i les planes suaus de la meitat oriental de la serralada litoral catalana.

Més de 20.000 hectàrees es troben protegides i incloses en el Parc del Montnegre i el Corredor, el de la Serralada Litoral i el de la Serralada de Marina. I més de vuit-centes espècies vegetals i prop de dues-centes vint de vertebrats en fan una zona de gran riquesa natural i de fauna marcada per la biodiversitat. A més d’oferir racons de gran bellesa i magnífiques vistes de la comarca.

El Parc del Montnegre i el Corredor, el Parc de la Serralada Litoral i el Parc de la Serralada de Marina, veritables punts de referència, mostren al visitant tota la potencialitat del paisatge i el medi ambient maresmenc.

Accedeix al territori amb Wikiloc
Qui vulgui tenir el màxim coneixement del territori, pot utilitzar una eina digital que contribueix a facilitar aquests recorreguts, el perfil del Consorci de Promoció Turística Costa de Barcelona Maresme a Wikiloc.

Es pot accedir al perfil de Wikiloc amb el següent enllaç: http://bit.ly/Wikiloc_Maresme. I consultar-lo també a través de la pàgina web del Consorci: www.turismemaresme.cat, i amb l’aplicació mòbil de Wikiloc, des d’on també es poden seguir els itineraris amb el GPS, gratuïtament, o bé, els més experimentats podeu descarregar-los a fi d’incorporar-los al vostre navegador GPS o ciclocomputador.

Destinació sostenible
La comarca del Maresme gaudeix d’una destinació compromesa amb la sostenibilitat, ja que aplica les directrius per al desenvolupament sostenible del turisme, permetent fer-ne una gestió de totes les formes de turisme presents al territori.

Enguany, la destinació gaudeix del distintiu en qualitat turística sostenible “Compromís per la Sostenibilitat Biosphere 2019”, adquirit per primera vegada l’any 2018 i actualment en procés de renovació. Garanteix que la destinació es gestiona mitjançant unes bones pràctiques i que treballa alineada amb els criteris de sostenibilitat, fet que es tradueix amb un mínim impacte a l’entorn.

PROPOSTA D’ITINERARIS
I finalment, tot seguit us fem una proposta amb itineraris de senderisme per fer a peu, bicicleta de carretera, bicicleta BTT i el Camí de Sant Jaume, al seu pas per la comarca.

Senderisme:
– Ruta de l’Esquirol (SLC-112) https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/ruta-de-lesquirol-slc-112-50670026
– El Dolmen de Ca l’Arenes (SLC-80)  https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/el-dolmen-de-ca-larenes-slc-80-5…

Bicicleta de Carretera:
– Ports del Maresme:  https://ca.wikiloc.com/rutes-bicicleta-de-carretera/road-2-ports-del-mar…

– Santa Susanna – Mataró (Per la carretera de Mata) https://ca.wikiloc.com/rutes-bicicleta-de-carretera/road-14-santa-susann…

– Bicicleta BTT: De Mataró a Santa Coloma de Gramenet:  https://ca.wikiloc.com/rutes-btt/btt-5-de-mataro-a-santa-coloma-de-grame…

– Entre el Montnegre i la Costa : https://ca.wikiloc.com/rutes-btt/btt-15-entre-el-montnegre-i-la-costa-48...

– Camí de Sant Jaume:
https://ca.wikiloc.com/wikiloc/map.do?sw=41.29270742476282%2C2.132110577…

Font:  Consorci de Promoció turística Costa del Maresme

Deixa un comentari