Publicat el 18/04/2023

La Mesa en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró Nord, formada per la Coordinadora d’Usuaris en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró –Maresme està desenvolupant una important campanya per recuperar i millorar els serveis sanitaris del CAP de Cirera-Molins

 

 

 

Cal recordar que aquest CAP, que va entrar en funcionament l’any 1992 per a un Àrea Bàsica de Salut que incorporava els barris de Cirera, Molins i Vista Alegre amb una població aproximada de 13.000 habitants, ha experimentat un important creixement demogràfic dels propis barris i amb la creació de nous nuclis com el barri de Camí de la Serra i part del Parc Central, amb una població actual de més de 23.000 habitants.

Ja a l’any 2008 es aprovar tirar endavant l’ampliació del CAP. L’arquitecte Manel Brullet va realitzat un projecte d’ampliació que va ser aprovat l’any 2010. Amb les retallades i el projecte va quedar aparcat. La Generalitat va optar per abandonar el projecte d’ampliació aprovat i va decidir construir un nou CAP. Fa més de 3 anys que parlem del projecte del nou CAP i encara no tenim ni data d’inici de les obres.

Ens trobem ara amb un CAP mancat de tot tipus de recursos: espais insuficients, manca de personal en tots els nivells assistencials (les ratios d’infermeria i medicina són molt superiors a les que aconsella la pròpia Generalitat, i a més, sense cobertura de baixes), manca d’inversions, etc. etc. Això està provocant uns dèficits molt importants en els serveis sanitaris i la qualitat assistencial es manté per la implicació i compromís dels professionals més enllà de les seves pròpies obligacions.
Es donen algunes visites presencials amb el metge de referència a més d’1 mes vista; només hi ha 1 metge de guàrdia per torn per atendre a tota la població del l’ABS, provocant desplaçaments constants al CUAP o a Urgències hospitalàries; hi ha dificultats, a vegades impossibilitat de contactar per telèfon amb el CAP, dèficit en els serveis a domicili i absència total de programes de prevenció i educació sanitària.

La campanya iniciada ja ha dut a terme diferents accions com la recollida de queixes dels usuaris i usuàries del CAP, la realització d’una assemblea oberta a tot el territori amb una assistència massiva i la confecció d’un mural reivindicatiu a Carretera de Cirera. Actualment, s’està duent a terme una recollida de signatures, amb una alta participació i properament, el dijous 20 d’abril de 2023, s’ha convocat una concentració ciutadana a les 19: 00 h, davant del CAP amb motiu del lliurament de les signatures i en reclamació de millores en els serveis sanitaris, concretant en les urgents mesures següents:

– La dotació de recursos necessaris per recuperar les visites presencials a criteri del pacient i uns serveis assistencials integrals i de qualitat.
L’atenció amb personal suficient perquè les visites puguin realitzar-se en les primeres 48 hores, con estableix la pròpia Generalitat de Catalunya.
–  Dotar de recursos adequats de forma immediata el servei de guàrdia, per garantir una cobertura suficient per atendre les urgències.
La construcció ja d’el nou CAP De Cirera-Molins, promès des de fa anys, per garantir unes instal·lacions sanitàries adequades i espais suficients.
La creació d’un organisme de participació ciutadana, amb representació de pacients i ciutadania, amb les seves decisions de caràcter vinculant.

 

Redacció
Imatge i font: Associació Veïnal de Cirera

 

Deixa un comentari