Publicat el 08/09/2015

COMMEMORACIÓ MONTGAT 1705
La celebració commemora el desembarcament de les tropes de l’Aliança de l’Haia a la platja de Montgat el 22 d’agost de 1705. Les tropes desembarcades, uns 8.000 homes, estaven formades per anglesos, holandesos, austríacs i també catalans, a les que es van unir tropes arribades per terra: prop de 7.000 homes dels Vigatans, una unitat paramilitar catalana organitzada com a miquelets, milícies populars que practicaven la guerra guerrejada.
A la commemoració, l’armada de l’Aliança de l’Haia està representada per vaixells d’època que fondegen davant la zona de la Platja de les Moreres, propera al Turó de Montgat. Les tropes que van desembarcar estan representades per nedadors i  enceses a les mans, a les proes o a les bandes.
Les tropes que van arribar per terra estan representades per veïns portant torxes a les mans, que s’apropen a la Platja de les Moreres pel nord i pel sud.
El guió de la representació que explica els fets, fa la fantasia de suposar que hi ha hagut un plec de l’espai-temps i a la platja de Montgat coincideixen les tropes que desembarquen i arriben per terra el 1705 amb un concert de rock el 2015.
Els tècnics del concert, passada la sorpresa inicial, descobreixen el que està succeint i, en un intent d’ajudar als soldats, utilitzen les seves tablets,
connectades a Internet, per esbrinar els fets del passat, que són el futur dels desembarcats. Els expliquen el que els passarà, un primer èxit militar, la conquesta del Castell de Montjuïc, que s’evoca amb una projecció sobre la paret del Turó de Montgat, que fa de fons a la representació.
Aquesta primera victòria i la presa de Barcelona primer, i Madrid després, acabarà però, per la dinàmica dels fets, en una derrota final el 11 de setembre del 1714.
Cronograma
15:00 Comença el muntatge de les infraestructures dels espectacles
17:00 S’obre al públic la Fira Artesanal Barroca també al Parc de les Moreres (punt 1 del mapa 1).
Els Miquelets de Badalona instal·len la recreació d’un campament al Parc de les Moreres (punt 2 del mapa 1).
19:00 Els vaixells d’època que participen a la commemoració fondegen en front de la Platja de les Moreres (punt 3a del mapa 1).
19:30 Llanxes de suport traslladen els nedadors que participaran a la commemoració als vaixells fondejats (punt 3a del mapa 1).
20:30 Comença el concert de rock “Sortim del Túnel!” (punt 8 del mapa 1)
Els veïns i veïnes dels grups “Montgat del Peix” i “Montgat del Fum”, que participaran amb torxes, estendards i vestits d´època a la festa, es concentren respectivament a la Platja de les Barques i a la Xemeneia de Riotinto.
Caiacs, planxes de paddle-surf i llaüts es concentren prop les estacions de suport (punt 3b del mapa 1).
 Les embarcacions porten torxes a les proes, a les pales, o a les bandes, i les encenen amb l’ajuda dels voluntaris de les estacions de suport.
20:45 Veïns dels barris de Montgat que participen a la commemoració representant les tropes que van arribar per terra, s’apropen pel nord i pel sud a zona de la Platja de les Moreres (itineraris 4a i 4b del mapa 1) portant torxes. Quan estan propers a la zona, les encenen. Els nedadors salten a l’aigua i neden fins a les estacions de suport on se’ls donen torxes enceses.
20:50 S’interromp el concert “Sortim del túnel!”. Una veu (en la fantasia, la veu del Turó de Montgat) explica per megafonia el que està passant.
21:00 Els nedadors, flanquejats per els caiacs, taules de SUP i llaüts s’apropen a la platja (itineraris 5a i 5b) i arriben a la zona de desembarcament (punt 6 del mapa) on son ajudats per voluntaris a guanyar la sorra. Els veïns arribats per terra portant torxes, s’apropen a la zona de desembarcament (punt 6 del mapa), acompanyats dels Miquelets de Badalona, els Cuirassers de Moià i
els tabalers Bufons del Toc, fent foc i tocant ritmes de batalla
21:30 Tots els participants es desplacen (itinerari 7) cap a la zona de la representació (punt 8 del mapa)
21:45 Representació
“Montgat 1705”
22:15 Interpretació de “Els Segadors” pel grup de rock, saxo, veus i percussió.
Parlament institucional i fi de l´acte.
22:30 Es serveix un cremat popular al Parc de les Moreres (punt 9 del mapa)
Comença el concert
“Enroka’t a la sorra”
23:30 Fi del cremat
04:00 Fi del concert Enroka’t a la sorra.

Deixa un comentari