Comencen a embotellar vins de la DO Empordà amb taps fets amb suro de finques dels cellers de la zona | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 15/03/2018

Aquest any s’ identificaran amb aquest distintiu unes 100.000 ampolles de vins d’alta gamma

Els cellers de la DO Empordà ja embotellen els seus vins amb taps fets amb suro de les seves finques o d’explotacions properes.
La iniciativa, que es va començar a gestar l’any 2016, compta amb la participació de vint dels cinquanta cellers que conformen la denominació d’origen i té com a objectiu posar en valor el producte així com millorar la gestió d’aquests boscos.
Aquest primer any s’embotellaran 100.000 ampolles de vi, sobretot d’alta gamma, amb taps de la marca ‘Tap de finca’. El projecte l’han impulsat conjuntament el Consell Regulador de la DO Empordà i l’Institut Català del Suro, amb la col·laboració de l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK). El president de la DO, Xavier Albertí, assegura que es tracta d’una iniciativa pionera a Catalunya i que busca “donar valor afegit” als vins de la zona. El director de l’Institut Català del Suro, Albert Hereu, a més, ha insistit en la importància de promoure la gestió dels boscos d’alzines. De fet, ha dit, actualment, “només s’està explotant un 50% de la massa forestal que hi ha a Catalunya” i que es concentra majoritàriament a les comarques gironines.

L’objectiu del projecte és, per una banda, posar en valor el suro autòcton i, per l’altra, contribuir a la seva recuperació així com afavorir la gestió dels boscos d’aquests arbres a l’Empordà.
La marca ‘Taps de finca’ distingirà els vins que utilitzin aquest sistema. La previsió és que durant aquest primer any se n’embotellin 100.000 procedents de la vintena de cellers de la denominació que s’han adherit a la iniciativa. La prioritat seran, per ara, els vins d’alta gamma.

Un sistema “innovador”
Els taps han estat elaborats per empreses sureres de les comarques gironines. Ho han fet a través del sistema de traçabilitat que ha dissenyat l’Institut Català del Suro, que garanteix que els participants utilitzaran el suro de la seva àrea de proximitat i sempre garantint que es trobi dins l’àmbit de la DO Empordà. L’acord compta amb el suport de l’AECORK i també dels col·lectius de propietaris forestals.
El president de la DO, Xavier Albertí, assegura que es tracta d’una iniciativa pionera a Catalunya. De fet, la l’alzina surera representa prop del 45% de la superfície arbrada del Baix Empordà i el 25% de la de l’Alt. Les comarques gironines, a més, concentren el 80% de les hectàrees sureres de Catalunya.

L’explotació de sureres, al 50%
El director de l’Institut Català del Suro, Albert Hereu, assegura que actualment només s’està explotant un 50% de la massa forestal formada per aquests arbres a tot Catalunya.
Hereu diu que la iniciativa ja ha aixecat admiració entre cellers d’altres punts de Catalunya. Sobretot, assegura, entre aquells que treballen amb producte de proximitat i de manera natural. En aquest sentit, afirma que no descarten anar implementant progressivament el sistema a altres llocs. “Hem de poder exportar-ho perquè ara tenim la cadena muntada i el sistema garantit”, insisteix.

5,6 milions d’ampolles
Pel què fa a la rendibilitat de l’aposta, Albertí ha volgut deixar clar que en cap cas es tracta d’un tema comercial sinó de “distinció”. En aquest sentit, ha remarcat que per ara l’abast serà petit en relació a la quantitat de vins que produeixen anualment la cinquantena de cellers que formen part de la denominació d’origen.
Aquests vins –de cellers de l’Alt i el Baix Empordà- han triplicat les vendes en els darrers deu anys passant dels 1,7 milions d’ampolles comercialitzades el 2006 als 5,6 milions el 2016.

ACN Espolla

 

Deixa un comentari