Publicat el 12/11/2021

Es tracta de dues noves promocions que s’ubicaran a la plaça del Duc d’Ahumada i a la plaça Nova de les Dones del Tèxtil

Ja s’han iniciat els treballs per a la construcció de dues noves promocions d’habitatge de protecció oficial (HPO). L’inici de les obres d’una d’elles, que quedarà ubicada a la plaça del Duc d’Ahumada, és imminent, donat que ja han començat els treballs previs a l’entrada de la maquinària.
La segona, que s’alçarà a la plaça Nova de les Dones del Tèxtil, hauria de començar a construir-se entre finals de novembre i principis de desembre.
Ambdues promocions són fruit del conveni de col·laboració que van signar l’Ajuntament del Masnou i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) el 20 de desembre del 2018. En resum, l’Ajuntament proporciona els terrenys públics on s’han d’ubicar aquests edificis mentre que l’AMB s’encarrega de la seva construcció, a través de l’Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL).

S’estima que ambdues promocions estaran enllestides d’aquí a dos anys, pels volts del desembre del 2023. Mentrestant, les dues administracions han d’elaborar les bases que detallaran els criteris i el procés que s’implantarà per adjudicar els habitatges als ciutadans i ciutadanes que ho sol·licitin. També cal acabar de definir el règim en què s’adjudicaran aquests habitatges protegits, si bé es preveu que n’hi haurà de lloguer i de venda.  S’espera que es puguin adjudicar el desembre del 2022.

Diversos representants de les dues administracions van visitar ahir al matí els dos solars per conèixer detalls sobre les promocions. La delegació de l’Ajuntament va ser encapçalada per l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras. La de l’AMB, pel seu gerent, Ramon Torra. Entre altres membres de l’Equip de Govern municipal, també van assistir-hi Ricard Plana, tercer tinent d’alcaldia i regidor d’Urbanisme i Obres, i Maria Llarás, quarta tinenta d’alcaldia i regidora d’Habitatge. A més, i junt amb personal tècnic, va ser-hi present Amadeu Iglesias, director i gerent de l’IMPSOL. La visita va comptar amb la participació de l’arquitecte José Toral, de PERIS-TORAL Arquitectes, despatx que ha dissenyat la promoció que començarà a construir-se de forma immediata a la plaça del Duc d’Ahumada.

Antiga caserna
La construcció de la promoció d’HPO al solar que ocupava l’antiga caserna de la Guàrdia Civil inclou la reurbanització d’aquest indret, de manera que s’hi millorarà notablement l’espai públic i el paisatge urbà. També implicarà canvis en la mobilitat de la zona, ja que bona part de la nova plaça serà una zona de vianants. Tot el conjunt quedarà estructurat en dos plans, pel desnivell del terreny.

Els 40 habitatges protegits estaran distribuïts en  dos blocs de pisos, al nivell superior de la plaça. Entre les dues construccions, hi haurà un espai obert, orientat cap al carrer de Ciutat Reial. Es busca així una transició fluïda entre els carrers que s’entrecreuen en aquest indret, sempre tenint en compte que serà una zona de vianants. Al nivell inferior de la plaça, a peu pla des del carrer de Josep Estrada, hi haurà dos locals que es destinaran a equipaments municipals. Aquests espais quedaran, per tant, ubicats sota el nivell superior de la plaça. Una escalinata central permetrà unirà els dos plans d’aquest espai públic.

L’arquitecte José Toral va detallar en la visita que el conjunt comptarà amb una aparcament amb capacitat per a 40 cotxes; és a dir, una plaça per habitatge. També va relatar algunes característiques dels edificis i dels pisos. Per exemple, va destacar que el disseny té molt en compte la sostenibilitat i l’eficiència climàtica alhora que potencia la il·luminació i la ventilació naturals. També s’ha tractat amb cura la privacitat dels habitatges, que tindran una distribució d’estances estratègica, diferenciant la ubicació de les sales de convivència, com el menjador i la cuina, i dels dormitoris. També va apuntar l’ús de la vegetació per reforçar ambdós objectius, el de la sostenibilitat i el de la privacitat. Mentre durin les obres, quedaran senyalitzats alguns canvis en la mobilitat de vehicles als carrers dels voltants. La conversió de la plaça en zona de vianants obligarà a fer altres modificacions en la mobilitat de l’entorn que passaran a ser permanents. Les obres de construcció dels edificis i de reurbanització de la plaça han estat adjudicades a l’empresa Arcadi Pla SA. Ç

Plaça Nova de les Dones del Tèxtil
També és imminent l’inici de la construcció d’un altre edifici d’habitatges protegits a la plaça Nova de les Dones del Tèxtil. Aquest immoble acollirà 67 pisos, 75 places d’aparcament i un local a la planta baixa que també es destinarà a equipament municipal. De fet, l’Ajuntament preveu traslladar-hi l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) i les dependències masnovines de l’Organisme de Gestió Tributària (ORGT) de la Diputació de Barcelona. La denominació inicial d’aquesta promoció és Illa Centre.

L’edifici, que tindrà una alçada màxima de sis nivells per sobre de la planta baixa, serà la peça que culminarà la urbanització de la plaça Nova de les Dones del Tèxtil, completant la volumetria d’aquest espai urbà que ja ha creat una nova centralitat al Masnou. Mentre durin les obres, caldrà tancar els accessos a la plaça des del seus extrems més propers al carrer del Pintor Domènech, per tal de garantir la seguretat dels vianants. El disseny arquitectònic és obra de l’UTE Masnou Cierto Estudio Franc Llonch. L’AMB ha adjudicat les obres a Construcciones Deco SA.

Redacció
Imatge: Solar on s’ha de construir la promoció d’habitatge protegit de la plaça Nova de les Dones del Tèxtil.
Font: Ajuntament del Masnou

 

 

 

Deixa un comentari