Publicat el 08/11/2016

L’alcalde i president de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró, David Bote; la regidora de Promoció Econòmica i Innovació, Dolors Guillén; i el director de la Fundació Unió de Cooperadors, Miguel Guillén, han presentat avui el programa de la Setmana de l’Economia Social i Solidària de Mataró que tindrà lloc del 15 al 19 de novembre al Cafè de Mar, al TecnoCampus Mataró-Maresme i a la plaça de l’Ajuntament.

Christian Felber, fundador del Banc Democràtic i creador del concepte de l’economia del bé comú, farà la conferència inaugural de la Setmana de l’Economia Social i Solidària de Mataró el dimarts 15 de novembre a les 18 h al Cafè de Mar (carrer de Santa Rita, 1). Felber, escriptor i professor universitari austríac, és també membre del moviment antiglobalitzacióAttac, i autor dels llibres “Diners, noves regles de joc” i “L’economia del bé comú, un model d’economia amb futur”.

 La Setmana de l’Economia Social i Solidària, organitzada per l’Ajuntament de Mataró, la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró i la càtedra d’Economia Social del TecnoCampus-UPF, consta de diverses taules rodones, tallers i sessions de formació, que es prolongaran fins al dissabte 19 de novembre. Les sessions s’alternaran entre el Cafè de Mar, un espai històric i emblemàtic del cooperativisme a la ciutat dedicat al foment de l’economia social i solidària, el TecnoCampus, institució universitària que compta amb la primera càtedra d’economia social de Catalunya, i la plaça de l’Ajuntament. El 2012 va tenir lloc la primera setmana de l’economia social a Mataró sota el nom Setmana Cooperativa.

La Setmana, que s’emmarca dins el programa Fem Economia Social i Solidària de l’Ajuntament de Mataró, es planteja com un espai de trobada de l’economia social i solidària per compartir experiències i inquietuds. A través de sessions formatives o de debat, però també actes de caràcter més lúdic o de presentació de diferents eines, es pretén fer arribar els valors i el potencial de l’economia social i solidària, no només a persones i entitats d’aquest entorn, si no a la població en general i d’altres sectors econòmics.

Cinc jornades amb conferències, tallers i activitats lúdiques
Després de la sessió inaugural, el 15 de novembre a les 18 h presidida per l’alcalde, David Bote,  i amb la participació del director de la Càtedra d’Economia Social i Solidària del TecnoCampus, Eloi Serrano, i la conferència de Christian Felber, de dimecres a dissabte hi haurà el gruix de les jornades.

El dimecres 16 la jornada es farà al Cafè de Mar i hi haurà una sessió dedicada al cooperativisme a les escoles, un taller de comunicació i xarxes en l’economia social i una taula rodona sobre l’economia social en l’àmbit municipal, on representants dels ajuntaments de Barcelona, Sant Boi, Mataró, la Federació de Cooperatives de Treball i el Servei d’Ocupació de Catalunya explicaran les seves experiències.

El dijous 17 la Setmana es trasllada al TecnoCampus, on Eloi Serrano i el catedràtic de Ciència Política de la UAB, Joan Subirats, coordinaran una taula d’empreses de l’economia social, amb la participació de Caixa d’Enginyers, La Fageda, Claraboia i Ambulàncies La Pau. El matí del dijous 17 es completarà amb una formació enemprenedoria col·lectiva i cooperativisme adreçada a prescriptors públics.

A la tarda hi haurà una conferència de l’historiador Miguel Garau sobre la figura de Joan Peiró, sindicalista i cooperativista, fundador de la cooperativa Cristalleries de Mataró, secretari general de la CNT durant els anys 20, ministre de guerra de la República i afusellat pel franquisme. La jornada de dijous es tancarà amb una conferència sobre “Cooperar i no competir?”, entorn a l’economia cooperativa i l’economia col·laborativa, amb Arnau Vilardell, de Som Mobilitat, i Javier Velasco, d’OuiShare.

El divendres 18 hi haurà una sessió sobre història de l’economia social com a dinamitzadora del territori, amb els professors Jordi Catalán i Jordi Planas; la presentació del Viver del Cafè de Mar a l’Institut Miquel Biada, la presentació de la Xarxa d’Economia Social i Solidària de Mataró, amb representants de la XES de Mataró, Sabadell i Catalunya, i Jordi Via, comissionat d’Economia Social de l’Ajuntament de Barcelona. La jornada es clourà amb un sopar de quilòmetre zero a l’Espai Culinari del Cafè de Mar.

Dissabte, Fira de l’Economia Social i Solidària
L’última jornada de la Setmana, el dissabte 19, tindrà com a eix la Fira de l’Economia Social i Solidària a la plaça de l’Ajuntament, amb parades, exposicions i servei de restauració. Durant el dia hi haurà altres activitats lúdiques com el vermut de quilòmetre zero amenitzat pel PD Fotlifoc, i jocs infantils, a càrrec de la cooperativa Artijoc, o untast de cervesa artesana, amb la cervesa cooperativa Capfoguer.

Dissabte a la tarda, i també a la plaça de l’Ajuntament, es presentarà la Guia de l’Economia Social de Mataró, amb Ivan Miró, de la Ciutat Invisible; Alba Hierro, de Pam a Pam, i Joan Lluís Jornet, de la Unió de Cooperadors de Mataró, i hi haurà un conferència sobre “Sostenibilitats col·lectives i economia feminista de les cures” a càrrec d’Elba Mansilla, de La Ciutat Invisible. La Setmana s’acabarà amb un concert el dissabte al vespre amb GipsyNur Project.

Foto: Ajuntament . Un moment de la presentació del programa de la Setmana de l´Economia Social i Solidària. 

Deixa un comentari