Can Xalant, Centre de Creació i Pensament Contemporani de Mataró tancarà portes a finals d´any. | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 24/10/2012

Després de set anys de funcionament l´Ajuntament de Mataró ha decidit unilateralment el tancament del servei que s´ofereix des de Can Xalant, Centre de Creació i Pensament Contemporani. Com el seu nom indica, Can Xalant ha estat un espai de producció i de creació de projectes culturals diversos però també un lloc d’intercanvi d’idees i per tant, de pensament. Ha estat un catalitzador, en el sentit químic del terme, aquella substància que provoca una reacció. Per tant, un lloc on s´han posat en relació els processos artístics amb altres processos culturals o socials, un lloc de contacte entre disciplines, un lloc de contacte entre artistes de diferents generacions i tendències i un lloc d´intercanvis d´experiències, idees i coneixements. Per aquesta raó, els espais del centre han estat espais oberts a propostes experimentals i innovadores on s´han posat en crisi els models preestablerts potenciant el pensament crític.
Amb una dinàmica regida per aquestes constants, Can Xalant ha aconseguit, en aquests set anys de funcionament, posicionar-se fermament en el circuit artístic català i donar-se a conèixer en l´àmbit nacional i internacional. Ha esdevingut una plataforma per als artistes i altres agents culturals de Mataró i comarca, tant com a espai de creació, com per l´oportunitat de participar en esdeveniments culturals de la ciutat i la resta de l´Estat, o la possibilitat d´assistir a tallers i debats impartits per artistes de prestigi internacional, seminaris amb professionals del sector, o cursos de formació especialitzats. Un pla de comunicació basat en estratègies de comunicació àgils, especialitzades i efectives ha permès visibilitzar el projecte, les activitats i els serveis d´una manera fàcil i eficaç.
Per tant, després de set anys de funcionament, podem afirmar que els objectius inicials que ens varem plantejar han estat assolits amb escreix. Això va suposar que la Generalitat de Catalunya al dissenyar la nova Xarxa de Centres d´Art de Catalunya inclogués Can Xalant com a centre de producció. Ens va semblar que la nostra inclusió a la Xarxa era una ratificació de la feina feta, però la situació actual de Can Xalant i de tots els altres centres que hi pertanyen demostren que no s´hi ha apostat en ferm. Som conscients de les dificultats econòmiques actuals i que aquest nou context obliga a fer reestructuracions i replantejaments però en cap cas a desmerèixer un projecte desenvolupat amb la màxima rigorositat i professionalitat. Sempre ens hem mostrat oberts a buscar alternatives de sostenibilitat i creiem que el projecte segueix sent totalment pertinent i viable. Per això, pensem que la decisió del seu tancament és totalment inadequada, injusta i pot ser molt perjudicial pel sector de les arts visuals i de la producció cultural del nostre país.


Can Xalant
Carrer Francesc Layret, 75 –  Mataró- Tel.: 93 741 22 91
http://tancament.wordpress.com/

Deixa un comentari