Publicat el 21/10/2022

Santiago Milla és la primera persona intervinguda que s’ha beneficiat de les sinergies entre Can Ruti i la Guttmann, el van operar el 6 de setembre i ja ha perdut catorze quilos

 

 

 

L’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Can Ruti) i l’Institut Guttmann s’han aliat per impulsar un programa d’alta complexitat que dona resposta a una necessitat fins ara no resolta en pacients amb lesió medul·lar que pateixen a l’hora obesitat mòrbida. De fet, que una persona guanyi pes després d’una lesió medul·lar és molt habitual -passa en un 70% dels pacients de la Guttmann- i sovint ni la dieta ni el tractament farmacològic aconsegueixen frenar-ho. Gràcies a la col·laboració entre els dos centres, ara es comencen a fer de manera regular cirurgies bariàtriques -reducció d’estómac- en aquest tipus de pacients amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida i allargar també l’esperança de vida.
El primer pacient que s’ha beneficiat de les sinergies entre Can Ruti i la Guttmann ha estat Santiago Milla, un home de 63 anys que fa dues dècades que viu en una cadira de rodes per un accident laboral que li va provocar una lesió medul·lar: “Va començar una nova vida: de ser una persona activa a estar assegut en una cadira”.

El seu pes habitual rondava els 90 quilos, però el fet de reduir la seva activitat el va dur a engreixar-se considerablement, fins a arribar als 120 quilos. Tot i els esforços per fer dieta li era impossible recuperar el seu pes, un fet que afegia dificultat al seu dia a dia, sobretot a l’hora de les transferències de la cadira a altres llocs.

“Hi ha un desequilibri entre la dieta i el consum d’energia, que afavoreix el dipòsit de greix i és molt difícil tornar enrere”, explica el sotsdirector mèdic de l’Institut Guttmann, Cristian Figueroa. A més de l’impacte en la qualitat de vida, el sobrepès té associades altres complicacions per a la salut, avisen els metges.
Figueroa recorda que les persones amb sobrepès són més propenses a patir diabetis, hipertensió, càncer o malalties cardiovasculars. És per això que en casos com el de Santiago s’opta per sotmetre’ls a una reducció d’estómac, molt comú en pacients convencionals, però que no és habitual en persones amb lesió medul·lar.

Ara a través de l’acord entre Can Ruti i la Guttmann es preveu que es puguin atendre entre deu i quinze pacients cada any. Segons dades de l’Institut Guttmann, del mig miler de pacients que els arriben cada any, un 70% estan per sobre del seu pes habitual, però el volum del que pateixen obesitat mòrbida és molt menor.

Els professionals de l’Hospital Germans Trias seran els encarregats d’intervenir els casos seleccions, a partir de dues possibles tècniques, la gastrectomia tubular i el bypass gàstric, orientades totes dues a reduir la capacitat de l’estómac de la persona.

Albert Caballero, cirurgià digestiu de l’Hospital Germans Trias, explica que la cirurgia per si sola no té efectes a llarg termini i que cal acompanyar-la d’un canvi d’hàbits alimentaris: “S’ha de passar un peatge, que és canviar l’estil de vida i tornar a aprendre a menjar”.

Segons detalla el doctor Caballero, els pacients que se sotmeten a aquest tipus d’operacions han de menjar petites quantitats de manera més sovint, no beure aigua durant els àpats per no omplir l’estómac i, sobretot, adoptar uns hàbits d’alimentació saludable.

En el cas de Santiago Milla, la seva intervenció es va fer el 6 de setembre i en poc més d’un mes ja ha perdut catorze quilos. La xifra és equiparable a la d’un pacient sense lesió medul·lar i l’objectiu és arribar a pesar entre 70 i 75 quilos, que és segons la seva alçada el que seria el seu pes ideal.

“L’objectiu és menjar normal, com qualsevol persona, però sense inflar-se, menjant menys quantitat. I s’han acabat les cerveses i la tapa, que a tothom li agrada”, bromeja Milla. Després d’unes primeres setmanes de dieta tova, l’home ha començat a ingerir sòlids i es preveu que aviat pugui ‘normalitzar’ la seva alimentació.

 

Redacció
Imatge i Font: ACN Agència Catalana de Notícies

Deixa un comentari