Publicat el 29/01/2021

Des de l’Ajuntament es recorda que no està permès alimentar-los i que l’ordenança municipal contempla sancions

En les darreres setmanes, espais com la Plaça Nova i els carrers adjacents, així com en d’altres espais públics i privats i també en algunes zones del veïnat del Cros, s’ha detectat un augment considerable de la població de coloms.
Per tal d’evitar la seva proliferació, l’Ajuntament d’Argentona presenta una campanya informativa en què es demana la col·laboració ciutadana per reduir la seva proliferació. Un dels missatges principals és que s’eviti donar-los de menjar, una activitat que no està permesa i que està sancionada per l’ordenança municipal amb multes de fins a 750 euros.

Problemàtiques de les poblacions de coloms
El colom és un dels pocs animals que s’ha adaptat a viure a les grans ciutats. La similitut del medi urbà amb el seu medi natural, la manca de depredadors i l’abundància d’aliments, ha facilitat la seva proliferació.

– Poden arribar a fer fins vuit postes per any. Això els li dona la possibilitat d’esdevenir una plaga, entenent com a tal una població elevada que ocasiona problemes a l’home o el seu entorn.

– Pateixen força malalties, que, per sort, difícilment trasmeten a les persones. Càndides, salmonelles i psitacosi són les que podrien eventualment compartir. El risc sanitari és baix, però no nul.

– La utilització per part d’aquestes aus de determinades zones (balcons, cornises, cases abandonades,etc) com a descans o lloc per niar, són motiu de denuncia per part del ciutadà, fonamentalment derivades de l’acumulació d’excrements i per sorolls

– Els excrements del coloms constitueixen un seriós problema per els elements arquitectònics ja que tenen un efecte altament corrosiu que influeix en el deteriorament d’edificis i monuments

Què podem fer
Els problemes que ocasionen en determinats llocs fa que s’hagin de dur a terme mesures de control destinades a evitar les molèsties a la ciutadania, els efectes nocius per a la salut que poden ocasionar i la degradació de l’entorn.

Malauradament, cap actuació és plenament efectiva i des de l’Ajuntament es convida a aquells veïns i veïnes que pateixin aquesta problemàtica, s’adrecin a l’Oficina Ambiental de l’Ajuntament (tf: 93797 49 00, contacta amb la bústia del servei | c/ Gran, 59) per rebre assessorament i adoptin diverses mesures als seus edificis, amb sistemes de prevenció i protecció, que dissuadeixin els animals de instal·lar-s’hi.

Sistemes de prevenció o protecció d’edificis:

·  Punxes anti-coloms:
Eviten que els coloms es posin en cornises i relleixos
La seva punta és roma per evitar causar ferides als coloms

·  Cables anticoloms:
Substitueixen les punxes quan no es poden instal·lar per motius estètics o bé en llocs on la gen hi té   accés com finestres o baranes.
Cable d’acer que s’instal·la entre dos petits postes fixats mitjançant adhesiu o un tac
En un dels extrems s’instal·la una molla per donar elasticitat i evitar que els coloms es posin sobre el cable

·  Xarxes:
Eviten l’entrada de coloms a cels oberts, conductes de ventilació i altres espais.
Generalment són de niló tractar per resistir els raigs ultravioletes de la llum del sol, garantint una llarga vida útil.
El seu petit diàmetre fa que passin molt desapercebudes un cop instal·lades

Deixa un comentari