L’Ajuntament de Badalona inicia la campanya de control de plagues en el clavegueram de la ciutat
Enguany s’augmenta el control específic de la panerola amb més hores de tractament en relació a aquest insecte
L’Ajuntament de Badalona, coincidint amb l’augment de les temperatures i la millora de les condicions climatològiques, inicia aquesta setmana l’aplicació del tractament per al control de rosegadors i paneroles a la xarxa de clavegueram de la ciutat. Aquesta acció, que forma part del control integral de plagues, es realitza mitjançant un itinerari prèviament programat per criteris tècnics i que arriba a tots els barris de Badalona.
El programa d’enguany incorpora com a novetat un augment important de la dedicació al control específic de la panerola, doblant el nombre d’hores estipulades per al tractament de les plagues d’aquest insecte.
A Badalona, la panerola americana, de color vermellós i alada, ha anat substituint a la panerola negra, també anomenada oriental. Adaptada al medi urbà, habita en espais foscos i humits com són les profunditats del clavegueram, que són el seu refugi habitual, però també a la part baixa dels edificis, soterranis i a establiments on es manipulen aliments. Malgrat ser fotofòbiques i d’hàbits nocturns, amb l’arribada de la primavera i el bon temps es deixen veure a partir del capvespre o la matinada. La seva eliminació és necessària perquè són portadors de bacteris, virus i fongs que poden causar al·lèrgies i contaminar els aliments que puguin tenir al seu abast.
Per controlar i impedir la seva presència també és molt important la col·laboració de la ciutadania, a qui es recomana:
· Eliminar les fonts d’humitat i evitar els tolls d’aigua
· No deixar aliments sense tapar i netejar bé les restes de menjar de taules i cuines
· Mantenir un bon nivell general de neteja
· Tancar bé les bosses i cubells d’escombraries i les bosses de brossa orgànica i de deixalles
· Ventilar els espais
· Eliminar males olors
· Netejar golfes, trasters i garatges
· Esmenar les deficiències estructurals dels edificis i habitatges
· Segellar clivelles, sobretot a lavabos, cuines, sòcols, cambres de bany i zones de rentar
· Fer un bon manteniment de les canonades i les connexions amb el clavegueram públic (arquetes, cambres d’aire, col·lectors, baixants, foses sèptiques…)
D’altra banda, els establiments comercials, i especialment els alimentaris i de restauració, han de fer un bon control de l’entrada de mercaderies i disposar d’un pla de control de plagues específic.
Es recorda a la ciutadania que si el problema de plagues s’ubica en l’interior d’un edifici, és la propietat de l’immoble qui ha de prendre les mesures pertinents per solucionar-ho.