Publicat el 28/04/2020

Enguany s’augmenta el control específic de la panerola amb més hores de tractament en relació a aquest insecte

L’Ajuntament de Badalona, coincidint amb l’augment de les temperatures i la millora de les condicions climatològiques, inicia aquesta setmana l’aplicació del tractament per al control de rosegadors i paneroles a la xarxa de clavegueram de la ciutat. Aquesta acció, que forma part del control integral de plagues, es realitza mitjançant un itinerari prèviament programat per criteris tècnics i que arriba a tots els barris de Badalona.
El programa d’enguany incorpora com a novetat un augment important de la dedicació al control específic de la panerola, doblant el nombre d’hores estipulades per al tractament de les plagues d’aquest insecte.

A Badalona, la panerola americana, de color vermellós i alada, ha anat substituint a la panerola negra, també anomenada oriental. Adaptada al medi urbà, habita en espais foscos i humits com són les profunditats del clavegueram, que són el seu refugi habitual, però també a la part baixa dels edificis, soterranis i a establiments on es manipulen aliments. Malgrat ser fotofòbiques i d’hàbits nocturns, amb l’arribada de la primavera i el bon temps es deixen veure a partir del capvespre o la matinada. La seva eliminació és necessària perquè són portadors de bacteris, virus i fongs que poden causar al·lèrgies i contaminar els aliments que puguin tenir al seu abast.

Per controlar i impedir la seva presència també és molt important la col·laboració de la ciutadania, a qui es recomana:
·       Eliminar les fonts d’humitat i evitar els tolls d’aigua
·       No deixar aliments sense tapar i netejar bé les restes de menjar de taules i cuines
·       Mantenir un bon nivell general de neteja
·       Tancar bé les bosses i cubells d’escombraries i les bosses de brossa orgànica i de deixalles
·       Ventilar els espais
·       Eliminar males olors
·       Netejar golfes, trasters i garatges
·       Esmenar les deficiències estructurals dels edificis i habitatges
·       Segellar clivelles, sobretot a lavabos, cuines, sòcols, cambres de bany i zones de rentar
·       Fer un bon manteniment de les canonades i les connexions amb el clavegueram públic (arquetes, cambres d’aire, col·lectors, baixants, foses sèptiques…)

D’altra banda, els establiments comercials, i especialment els alimentaris i de restauració, han de fer un bon control de l’entrada de mercaderies i disposar d’un pla de control de plagues específic.

Es recorda a la ciutadania que si el problema de plagues s’ubica en l’interior d’un edifici, és la propietat de l’immoble qui ha de prendre les mesures pertinents per solucionar-ho.

 

Deixa un comentari