Caldes inaugurarà el parc fotovoltaic de l´aparcament de la carretera N-II el proper 14 de gener | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 05/01/2012

Dissabte 14 de gener de 2012 és la data fixada pel govern municipal per inaugurar de forma oficial el parc fotovoltaic. El Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Lluís Recoder, serà l’encarregat de tallar la cinta del renovat aparcament a partir de les 11 del matí, en el transcurs d’un acte que comptarà també amb la presència de diferents càrrecs comarcals i nacionals.
El parc fotovoltaic més gran del Maresme ocupa una superfície de 2.407m2 i està situat just a l’entrada del municipi en la seva part baixa, a peu de la carretera N-II. En aquest espai s’han instal•lat 1.440 mòduls de 230wp cadascun, repartits sobre les pèrgoles que ocupen la superfície de l’aparcament.
 
La de Caldes és la instal·lació més gran de la comarca d’aquestes característiques, seguida per la del Centre Integral de Valorització de Residus situat a la Planta de Tractament de Residus Sòlids Urbans de Mataró.
 
La inauguració oficial es celebrarà el proper 14 de gener però el parc ja fa uns mesos que funciona a ple rendiment. En concret, les plaques instal·lades a les pèrgoles es van connectar a la xarxa a mitjans del passat mes de setembre, un cop rebut el permís del Ministeri d’Indústria i Energia. D’aleshores ençà, aquests mòduls han generat electricitat que l’empresa pública Caldes XXI –encarregada de l’explotació- bolca a la xarxa en aplicació del contracte signat.
 
En gairebé dos mesos, fins a primers de novembre, l’energia generada per aquestes plaques ha estat de 39.057kWh, el que ha representat uns ingressos de 7.956,93€.
 
L’Estat espanyol obliga les empreses distribuïdores d’electricitat a comprar, a un preu subvencionat, tota l’energia que es produeix a través de l’aplicació d’energies renovables, durant un període mínim de 25 anys. És l’Estat qui atorga el permís corresponent i obligatori i es formalitza un contracte de venda d’energia per aquests 25 anys. A la producció d’energia que es genera se li aplica la tarifa vigent (regulada per el Real Decret 1578/2008 del 26 de setembre) durant l’any 2011 per a la venda d’electricitat que és de 0,203726 €/kWh.
 
Les previsions de producció del sistema a Caldes apunten a uns 440.000 kW l’any, que representen prop de 90.000€ d’ingressos, en funció de quin sigui el rendiment del conjunt de la instal·lació.
 
El parc fotovoltaic de Caldes és una de les inversions més destacades dels darrers anys al municipi, finançada amb un crèdit de 2 milions d’euros concedit pel Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i que previsiblement rendirà més d’un milió de benefici, un cop s’hagin complert els 25 anys d’explotació que es contemplen en els contractes ja signats.
 
L’alcalde de Caldes, Joaquim Arnó (CiU), ha expressat la seva satisfacció per la posada en marxa de la instal·lació “llargament esperada i en ocasions incomprensiblement retardada, per problemes de tramitació administrativa dels permisos i de les qualificacions tècniques”. “En el seu dia, l’Ajuntament va fer una aposta valenta i fins a cert punt arriscada per innovadora, que ha costat d’aconseguir, però que ara és vista per molts com una fita extraordinària”, afegeix Joaquim Arnó, “a més del seu component mediambiental, la instal·lació aporta un component econòmic gens menyspreable, sobretot en els moments actuals en què la crisi també afecta directament les administracions locals catalanes i espanyoles.

Deixa un comentari