Publicat el 02/03/2021

Mostra l’ús de la bicicleta entre els granollerins durant la primera meitat del segle passat

Ja es pot visitar la nova exposició de l’Arxiu Municipal de Granollers instal·lada a l’entrada de l’Ajuntament, titulada “Bicicletes en blanc i negre”. Una selecció de fotografies que mostra l’ús que els granollerins i granollerines feien de la bici, entre els anys 1910 i 1960: com a mitjà de transport en dies feiners, i també per a l’esbarjo i la pràctica esportiva.

Les 14 imatges, signades per Albert Canet Botey, Ferran Salamero, Francesc Gorgui, Joan Guàrdia i Mercè de Bufí, ens descobreixen una ciutat de carrers majoritàriament sense asfaltar i gairebé buits. Encara circulaven carros i la bicicleta era el mitjà de transport més utilitzat, sobretot entre la classe treballadora, mentre que els vehicles de motor eren escassos.
Els visitants descobriran un espai esportiu que hi havia hagut entre els carrers Navarra, Sant Jaume i Isabel de Villena, el Law-Tennis o Club Deportivo, on es practicava el futbol, el tennis i el ciclisme; o l’antiga botiga Ciclos Sastre, situada a la plaça de Perpinyà, com a mostra dels molts tallers i botigues de reparació i venda de bicicletes de l’època. I és que, segons el cens de 1955, la ciutat en tenia 1.760 de registrades.

També, es mostren diferents curses ciclistes a la carretera (dels anys trenta, quaranta i cinquanta) i persones en bicicleta en contextos lúdics i festius en diferents carrers i places, que permeten comprovar, també, els canvis que ha experimentat la ciutat.

El full de sala(link is external) es complementa amb tres ressenyes de la premsa de l’època (El Vallès Nou i La Gralla) que ens parlen de la bicicleta en l’esport, com a eina de treball i de lleure.

“Bicicletes en blanc i negre” es pot visitar fins al dia 10 de maig a l’Ajuntament, plaça de la Porxada, 6, de dilluns a divendres durant tot el dia. La mostra s’acompanya de la projecció d’una vintena d’imatges més. L’entrada és lliure.
Durant la visita, caldrà seguir les recomanacions anticovid.

Foto:  Celebració de la Diada del Club Ciclista, 1947. Fotografia d’autor desconegut / Col·lecció Josep Garrell / Arxiu Municipal de Granollers

 

Deixa un comentari