Publicat el 13/12/2016

Badalona va rebre la setmana passada el guardó de la Comissió Europea que l’acredita com a lloc de referència (Reference site) en matèria d’innovació en envelliment actiu i saludable. La segona Cimera Europea en Innovació Digital per a l’Envelliment Actiu i Saludable, celebrada a Brussel·les del 5 al 8 de desembre, va ser escenari dimecres de l’acte de lliurament de les distincions a les 74 regions reconegudes. 
El comissari europeu d’Economia i Societat Digitals, Günther H. Oettinger, va ser l’encarregat d’entregar els guardons, que en representació de Badalona va recollir el director d’Innovació, Recerca i Tecnologies de la Informació de Badalona Serveis Assistencials (BSA), Jordi Piera.

L’organització sanitària municipal va ser la impulsora de la candidatura de Badalona per a l’obtenció de la distinció, vinculada al programa Associació Europea per a la Innovació sobre un Envelliment Actiu i Saludable (EIP on AHA per les sigles en anglès d’European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing-). La relació dels 74 guardonats, de la qual forma part Badalona amb una valoració de dues estrelles sobre una puntuació màxima de quatre, es va fer pública al juliol.

Ecosistema divers
Els Reference sites han demostrat que disposen d’estratègies integrals per avançar en la innovació per a l’envelliment actiu i saludable en base a un model que inclou la implicació de nombrosos agents: les autoritats del territori (regional o local), el sector sanitari i d’atenció social, el món acadèmic, la societat civil i la indústria. 

La candidatura gràcies a la qual Badalona ha obtingut el reconeixement consisteix en un ecosistema que inclou actors de cadascú d’aquests àmbits. D’aquest ecosistema, que es pretén anar ampliar de forma progressiva, actualment en formen part:

–  Sector públic: Ajuntament de Badalona, Institut Municipal de Serveis Personals, Institut Municipal de Promoció de l’Ocupació, Unitat de Salut Laboral del Barcelonès Nord i el Maresme i BSA.  
–  Sector empresarial: Open Evidence, TUSGSAL, Costaisa Group, IN2, Ipsilon Consulting, Farmàcia Bernat i Àngels Empresa d’Inserció Laboral.
–  Sector acadèmic i de recerca: Universitat Oberta de Catalunya, Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, Institut Guttmann, Eurecat i Escola d’Art i Superior Disseny Pau Gargallo.
–  Tercer sector: Amics de la Gent Gran, diversos casals de gent gran de Badalona (Can Canyadó, Can Mercader, Nova Lloreda, Pep Ventura, Pomar, Antònia Boada i Congrés) i l’Associació de Familiars d’Alzheimer del Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià. 

Dos anys més amb bona salut
L’objectiu del programa EIP on AHA és augmentar en dos anys la vida saludable dels europeus d’aquí a 2020, mitjançant:

–  la millora de la salut i la qualitat de vida, especialment de la gent gran.

–  uns sistemes d’assistència sanitària i social sostenibles i eficaços a llarg termini.

–  l’augment de la competitivitat de la indústria de la Unió Europea a través de les empreses i l’expansió en nous mercats.

Segons la Comissió Europea, les regions guardonades sumen un compromís de 4.000 milions d’euros d’inversió en solucions innovadores que condueixin a la millora de la qualitat de vida de les persones d’edat avançada, ajudin a l’eficiència i sostenibilitat de les prestacions sanitàries i socials i estimulin el creixement econòmic i la competitivitat. Es preveu que aquestes inversions beneficiïn 5 milions de persones en els propers tres anys. 

Sobre les EIPs
Les Associacions Europees per a la Innovació (EIPs) pretenen afrontar grans reptes socials mitjançant la millora de la competitivitat europea en el context actual de globalització i restriccions pressupostàries. La primera que va ser creada de les cinc que existeixen actualment va ser precisament la dedicada a l’envelliment actiu i saludable, que va néixer el 2010. Tres anys després s’engegava la xarxa de Reference sites, de la qual ara Badalona en forma part.

Foto: Babylonia / Samantha Hunt

Deixa un comentari