Publicat el 19/07/2017

Un equip de mediadors treballarà, especialment a la zona de Can Ribó, per garantir una convivència afable entre els usuaris i usuàries dels bars i discoteques i els veïns i veïnes

L’Ajuntament de Badalona posa en marxa aquest estiu una campanya que promou el civisme a l’hora de gaudir de l’oci nocturn a la ciutat per tal de garantir el descans del veïnat. La iniciativa, que té com a lema ‘Soc Top, gaudim la festa, cuidem Badalona’, ofereix un servei de mediació nocturna que busca sensibilitzar, prevenir i gestionar els possibles conflictes de baixa intensitat que es produeixen durant la nit a l’espai públic, de manera que es fomenti una actitud cívica dels usuaris i usuàries de bars i discoteques i s’afavoreixi la convivència al municipi.

El servei de mediació es concentra al polígon industrial de Can Ribó, al voltant dels carrers de la ciutat on es troben els locals d’oci nocturn de Badalona. L’equip de mediadors està format per cinc professionals que actuaran els divendres i els dissabtes des de les 11 de la nit fins a les 3 de la matinada.

Per tal d’afavorir i facilitar el civisme dels usuaris i usuàries, s’han instal·lat noves papereres en la zona per assegurar que es poden assumir més quantitat de residus que es produeixen durant les nits a l’àrea de Can Ribó. També està prevista la col·locació de 6 contenidors de recollida de brossa a la zona, de 1.100 litres de capacitat; i que un equip extra de neteja, amb un conductor i un peó, treballi dissabtes, diumenges i festius en horari de matí amb una màquina de neteja a pressió que actuarà a l’àrea d’influència de l’oci nocturn.

La campanya de mediació nocturna vol assegurar també que l’oci nocturn es desenvolupa sense actituds i actes de caràcter sexista. En aquest sentit, el personal de les discoteques i bars de la zona i els agents de mediació rebran una formació de gènere impartida per l’associació Candela que posarà al seu abast les eines necessàries per dur a terme correctament les seves feines.
A més, també s’ha reforçat el servei de la Guàrdia Urbana els divendres, focalitzant els controls en el consum d’alcohol i drogues a la via pública i els dissabtes en la intervenció en el control del trànsit. Aquest reforç del patrullatge policial durant les nits de divendres i dissabte va iniciar-se a mitjans de juny i durarà fins a principis del pròxim mes de setembre.

La iniciativa presentada per l’Ajuntament de Badalona estableix un canal de comunicació constant amb el veïnat de la zona i les Associacions de Veïns per tal que puguin aportar les seves opinions i valorar en tot moment la implantació de la campanya. Per informar de qualsevol incidència o per demanar una reunió en les hores convingudes amb els mediadors, la ciutadania de Badalona té la possibilitat de contactar a través del correu mediacionocturna@badalona.cat.

Amb totes aquestes mesures, des de l’Ajuntament de Badalona es vol assolir una convivència afable entre els veïns i veïnes de la ciutat i els usuaris i usuàries dels locals d’oci nocturn. Alhora, la campanya afavoreix la transformació de la zona del polígon industrial de Can Ribó en un espai ben regulat en funció de la normativa existent i amb una oferta d’oci de qualitat, de tal manera que es redueix la insatisfacció i les queixes de la ciutadania.

Les mesures, fruit d’una diagnosi prèvia
La campanya ‘Soc Top, gaudim la festa, cuidem Badalona’ sorgeix de la voluntat d’aconseguir un oci nocturn respectuós amb la convivència amb el veïnat. Per tal que la iniciativa donés resposta a les problemàtiques existents, des de l’Ajuntament es va posar en marxa el passat mes de març un procés de diagnosi de la situació que ha permès recollir les dades objectives per proposar i implementar les mesures necessàries per assolir els objectius de la campanya.

El procés de diagnosi va ser efectuat per un equip d’agents d’oci nocturn que durant quatre nits va desenvolupar tasques de prospecció i observació al polígon de Can Ribó. Els mediadors van fer entrevistes sobre el terreny amb usuaris i usuàries dels locals i dels carrers de la zona, van tenir contacte directe amb els treballadors i gestors dels bars i discoteques, van contactar amb els comerços nocturns situats a la zona i van complementar tota la informació rebuda amb els agents i les agents de la Guàrdia Urbana de Badalona que treballen en aquesta àrea. La recollida de dades es va complementar amb tasques d’observació i escolta activa al carrer i altres parts de la via pública.
Durant la presentació de la campanya, Dolors Sabater, ha destacat la importància d’aquesta per assolir una convivència respectuosa entre els joves que volen gaudir de l’oci nocturn i el veïnat de la zona, que té dret a descansar. Sabater ha explicat que la iniciativa “no vol criminalitzar ningú, sinó que busca sensibilitzar i conscienciar a les persones que gaudeixen de la nit a Badalona perquè les seves actituds siguin respectuoses amb l’entorn, de manera que es fomenti el civisme i tots els actors implicats puguin conviure amb respecte i cohesió”.

 

Deixa un comentari