Publicat el 15/06/2016

Tots els mercats municipals de Badalona tenen instal·lat ja un desfibril·lador portàtil gràcies a una iniciativa impulsada per l’Associació Barcelona Salut i l’Ajuntament de Badalona, i que compta amb el patrocini de l’Obra Social la Caixa.

Els sis mercats cardioprotegits comptabilitzen 295 punts de venda interiors i 24 xteriors, pel que passen anualment més de 2 milions de persones. 

Els desfibril·ladors s’han instal·lat en llocs de màxima visibilitat i accessibilitat per tal de cardioprotegir tota l’àrea comercial i rodalies, i fan de Badalona la primera ciutat de Catalunya amb tots els seus mercats municipals dotats d’aquests dispositius de darrera generació, a disposició de qualsevol persona davant d’una necessitat terapèutica. 

Aquest projecte s’emmarca dins del programa científic “Badalona, ciutat cardioprotegida” que es va presentar al mes de març a l’Ajuntament i que es va iniciar amb la instal·lació de desfibril·ladors a 26 farmàcies de la ciutat. 

Proximitat i accessibilitat, factors clau 
A Catalunya, una de cada quatre persones mor a causa d’una malaltia del cor. Poden afectar tothom, tan homes com dones, i a qualsevol edat: des de nadons fins a gent gran. Les malalties del cor són la primera causa d’ingrés hospitalari i fan perdre molta qualitat de vida a les persones que en són víctimes. La mort sobtada causa cada any més de 3.000 morts a Catalunya, dinou vegades superiors a les produïdes per accident de circulació. El desfibril·lador automàtic es un dispositiu de fàcil utilització que només actua en cas de necessitat i que pot ser aplicat per qualsevol persona tot i que no tingui coneixements sanitaris. 

El projecte “Badalona, ciutat cardioprotegida” es desenvolupa en el marc d’un estudi científic avalat per l’hospital Clínic de Barcelona – UB y en el que participarà l’Hospital de Can Ruti, per avaluar durant els pròxims quatre anys tots els casos que s’hagin produït i analitzar els resultats. 

Aquesta iniciativa de salut pública ha estat principalment impulsada per l’Associació Barcelona Salut (ABS), entitat sense ànim de lucre, fundada per 25 reputats metges i investigadors (www.barcelonasalut.es). L’associació realitza diferents projectes en l’àmbit de la investigació i de la divulgació amb l’objectiu de promoure els hàbits de vida saludables i el major coneixement de la salut entre els ciutadans. 

En el decurs d’aquesta presentació, el Dr. Josep Brugada, cardiòleg, exdirector del hospital Clínic i president de l’Associació Barcelona Salut, farà una demostració pràctica del funcionament d’aquests aparells i referirà les conseqüències de les malalties cardiovasculars.

Deixa un comentari