Publicat el 04/04/2019

La “Cerimònia del riu” i l’homenatge institucional i reivindicatiu són els actes més destacats

L’acte central es farà a partir de les 17 hores, a la Pista Petanca Sport Sant Roc (carrer de Covadonga /amb c/. Badajoz).
Prèviament, a les 13 hores, es farà però la tradicional “Cerimònia del riu” amb l’encesa d’espelmes i llançaments de pètals al riu Besòs (a l’alçada del carrer Olímpic de Sant Adrià de Besòs).
A la tarda hi ha programades diverses activitats com un espectacle infantil, amb xocolatada inclosa; l’homenatge institucional, amb la lectura del manifest; actuacions musicals i la cantada final del l’Himne Internacional Gitano.

El Dia Mundial del Poble Gitano recorda la data del Congrés Mundial Gitano que es va reunir l’any 1971 i del qual va sorgir l’himne i la bandera. El verd i el blau de la bandera simbolitza el cel i el camp i la roda de carro vermella en el centre és el símbol de la llibertat que ha portat aquest poble a recórrer el món sencer. El seu himne, Gelem, gelem, recorda el patiment del Poble Gitano com a víctima del nazisme i de les nombroses persecucions que han patit al llarg de la història.

En l’acte de l’anomenada “Cerimònia del riu” els gitanos de tot el món es reuneixen en els marges dels rius per celebrar, de forma conjunta, l’ofrena de flors, on les dones llancen pètals de flors a l’aigua com a símbol de llibertat i de l’èxode viscut pel Poble Gitano fa més de mil anys. L’ofrena d’espelmes les fan els homes en memòria de la víctimes que van patir les conseqüències de l’odi i els atacs xenòfobs i en records dels gitanos i gitanes assassinats durant l’holocaust.

Programa:
Dilluns 8 d’abril de 2019 – Pista Petanca Sport Sant Roc (c. de Covadonga amb c. de Badajoz)
13.00 h Tradicional cerimònia del riu a Sant Adrià de Besòs
17.00 h Espectacle d’animació infantil amb xocolatada
18.00 h Homenatge institucional amb la lectura del Manifest 8 d’abril
18.30 h Vetllada flamenca a càrrec de joves artistes del barri
20.00 h Cloenda amb l’Himne Internacional del Poble Gitano: Gelem, gelem

 

Deixa un comentari