Publicat el 12/06/2017

‘Pau més enllà de la Seguretat a les Polítiques Públiques’ és el títol de la jornada que se celebra dimecres al Museu

L’ICIP (Institut Català Internacional per la Pau), en col·laboració amb l’Ajuntament de Badalona, organitza el seminari de reflexió “Pau més enllà de la Seguretat a les Polítiques Públiques”, que tindrà lloc el proper dimecres 14 de juny al Museu de Badalona (Plaça de l’Assemblea de Catalunya 1) des de les 9.30 hores. L’acte de presentació comptarà amb la presència de l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater.

El seminari té com a objectius analitzar quina és la noció de seguretat sobre la qual se sustenten les polítiques actuals; realitzar un examen sobre algunes polítiques concretes; i finalment, plantejar alternatives que comportin un canvi substancial a les polítiques mancades de perspectiva de pau. La reflexió parteix de la premissa que, si bé la pau és un objectiu polític si tenim en compte la retòrica emprada pels actors polítics, sovint les polítiques públiques es basen en una concepció de seguretat molt allunyada de qualsevol idea de pau.

El seminari arrencarà amb la conferència inaugural Noves guerres, noves (in)seguretats, nova construcció de pau? a càrrec de David Chandler, catedràtic de Relacions Internacionals a la Universitat de Westminster i director del Centre for the Study of Democracy. Seguidament, es duran a terme tres sessions sobre securitització de les polítiques i el seu impacte exterior; les eines de seguretat (models actuals i models alternatius, per exemple, els estats sense exèrcits); i la relació entre la pau i la seguretat interna. En aquesta última taula es debatrà sobre el binomi llibertat/seguretat i fins a quin punt el discurs de la por condiciona les polítiques de seguretat. La pluralitat professional dels ponents permetrà reflexionar les temàtiques plantejades des de diverses perspectives: la recerca, acadèmica i aplicada, l’activisme per la pau, o fins i tot l’exercici de l’advocacia.

El seminari “Pau més enllà de la Seguretat a les Polítiques Públiques” s’emmarca en el procés de focalització temàtica iniciat per la Junta de Govern de l’ICIP, el qual ha comptat fins ara amb els debats “Empreses i Drets Humans” (febrer 2017), “Construir la Pau després de la violència” (març 2017) i “Violència(es) a l’Amèrica Llatina” (Abril 2017). A partir d’aquests eixos de reflexió, la Junta de Govern de l’ICIP té com a missió establir les línies d’activitat prioritàries per a la institució.

 

Deixa un comentari