Publicat el 11/02/2020

Al 2019 es va assolir la xifra màxima de donacions en el centre, amb un total de 466 donacions de sang i 124 donacions de plasma

L’Hospital s’ha consolidat com el punt de referència per als donants de Mataró i deles poblacions properes. El Maresme és la vuitena comarca amb més donacions. Les donacions de sang a l’Hospital de Mataró mostren un creixement constant en els darrers anys i han passat de 348 al 2016 a 466 al 2019.
Des de l’any 2017 també es realitzen donacions de plasma, gràcies a la incorporació de la plasmafèresi, una tècnica que el Banc de Sang i Teixits realitza en el centre. Aquest tipus de donació també ha anat augmentat cada any.
Donacions de Sang Donacions de Plasma
2016   348       0
2017   432     90
2018   445   122
2019   466   124

El Maresme és la vuitena comarca de Catalunya amb més donacions, només superada per Barcelonès, Vallès Occidental, Baix Llobregat, Gironès, Tarragonès, Segrià i Vallès Oriental.

Campanyes mensuals. L’Hospital disposa, des de fa anys, d’una campanya mensual de donacions de sang i plasma, sempre el primer dimarts de cada mes.
Per promoure encara més la donació de plasma sanguini, des del passat mes de novembre, hi ha una campanya mensual especifica, el tercer dimarts de cada mes de 16.30 a 20.30 hores.
Donar sang, un hàbit cívic. Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar i la donació és l’única font que assegura que els malalts tinguin la sang necessària per als seus  tractaments. De cada donació se’n beneficien tres persones, perquè la sang se separa en els diferents elements que la componen: glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Cadascun d’aquests components servirà per a uns tractaments diferents.
El 55% dels glòbuls vermells s’utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40% en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.
La sang, sempre necessària. Per ser donant de sang cal complir les següents condicions bàsiques:

  • Tenir entre 18 i 70 anys
  • Pesar 50 quilos o més
  • Trobar-se bé de salut
  • En cas de ser dona, no estar embarassada

Us recordem que les properes campanyes a l’Hospital seran el pròxim 18 de febrer a la tarda (només plasma) i el dimarts 3 de març (sang, plasma, plaquetes i medul·la).
El Consorci Sanitari del Maresme és una entitat pública formada pel Servei Català de la Salut, l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme, que gestiona l’Hospital de Mataró, l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep, i les àrees bàsiques de Mataró Centre i Cirera Molins (a Mataró) i la d’Argentona.

Deixa un comentari