Publicat el 24/05/2019

És possible que no les conegueu pel seu nom, però segur que heu vist rajoles zelliges, conegudes també com a rajoles marroquines, ja que són una de les darreres tendències en decoració i cada dia atreu a més dissenyadors d’interiors.

Zellige significa en àrab ‘petita pedra polida’, i es refereix al mosaic realitzat amb petites peces de colors. Aquesta tècnica ornamental magribina consisteix a acoblar rajoles de terracota, fetes d’argila grisa de Fes i esmaltades en diferents tonalitats, per tal de crear mosaics amb patrons geomètrics. Segons com, pot recordar una mica el trencadís català.

Les parets de palaus i fonts del Marroc i Andalusia estan decorades amb ornamentació zellige, però el seu ús actual és una versió molt més austera que poc té a veure amb els tradicionals mosaics multicolors. Avui dia s’utilitza en superfícies monocromàtiques on no hi ha cap dibuix geomètric que atregui la mirada; el que capta l’atenció són els matisos i la manera de reflectir la llum d’aquestes rajoles esmaltades.

Els zelliges són plans i estan tallats amb vores bisellades, per la qual cosa no hi ha juntes marcades i això permet cobrir les superfícies de manera uniforme. Com que són peces artesanals, cadascuna està plena d‘aspreses i matisos únics i pot haver-hi variacions significatives de color entre una rajola i una altra o, fins i tot, en una mateixa peça. És això, precisament, el que li atorga el seu encant. A diferència de les parets de rajoles que trobem habitualment en cuines i banys, les que es cobreixen amb zelliges tenen molts matisos i rugositats, i reflecteixen la llum d’una manera especial. Això permet afegir caràcter i personalitat a la decoració de casa, ja que el seu joc de tonalitats i textures és màgic.

Encara que s’utilitza sobretot per a cuines i banys; la rajola marroquina es pot fer servir per cobrir altres parets de la llar. També n’hi ha per a terres, tot i que per a zones de poc trànsit, ja que el seu esmalt és fràgil.
Pel que fa a l’estil decoratiu, combina bé amb tots. És per això que els zelliges atrauen cada vegada més a interioristes, ja que donen caràcter a qualsevol decoració. Més enllà de l’estil rústic ètnic, aportaran calidesa a un interior contemporani o minimalista. El que és interessant és jugar amb els contrastos de rajoles brillants i superfícies mats, o amb els matisos dels colors de les peces.

 

Redacció La Clau
Fotos: www.turbulences-deco.fr

Deixa un comentari