Publicat el 23/03/2017

En l’era que ens ha tocat viure rendim culte a la informació i a la velocitat: la televisió, els ordinadors, mòbils, feina… Tenim la ment permanentment ocupada. No hi ha espai ni temps per a la tranquil·litat. Deixa’m que et convidi a visitar un dels pocs oasis per a la ment i el cor. Un espai absolutament únic on recuperar el silenci i la calma de la natura. Un lloc on precisament el que impera és la lentitud, el silenci i el color. Regala’t un dia de visita per fer a poc a poc, omplint-te de tot el que t’oferirà la natura en estat pur.

Què és l’Arborètum?
Pensat com una eina d’educació ambiental de primer ordre, l’Arborètum és un bosc de més de 40.000 m² on trobem representats els principals ecosistemes de Catalunya amb la seva flora característica: arbres, matolls, plantes… Situat al municipi de Cabrils, dins del Parc de Serralada Litoral, és un lloc únic per gaudir i estudiar la natura, és una aula a l’aire lliure amb molts projectes de fauna i flora.

A qui està adreçat?
Principalment venen col·legis de tot arreu de Catalunya, però està pensat absolutament per a tothom. Famílies, grups d’amics, universitaris, agrupacions de natura i una llarga llista de persones que vulguin fer una cosa diferent. El programa de visites està elaborat per personal professional de forma molt lúdica i didàctica, i tothom en surt molt content perquè es poden adaptar a diferents idees de visita.

Què hi poden trobar els visitants?
L’ Arborètum és pràcticament un santuari. Hi tenim reproduïts els principals ecosistemes amb la flora mediterrània: muntanya baixa, mitja muntanya i alta muntanya, a més del bosc de ribera amb riu inclòs.
Però no només s’hi veuran arbres. Actualment hi ha actius projectes de conservació de fauna: la tortuga mediterrània (Testudo hermanni hermanni), el gripau d’esperons (Pelobates cultripes), diferents espècies de ratpenat autòcton i amfibis (salamandres, gripaus, tritons…). Tots són animals altament protegits i viuen en espais controlats. Poden ser visitats de molt a prop quan a la natura serien molt difícils de veure. Tenim també un espai dedicat a les plantes medicinals i la col·lecció d’arbres monumentals del Dr. Martí Boada, un tresor forestal: es tracta d’uns arbrissons fills i néts dels arbres monumentals de Catalunya i España principalment.
La visita és realment molt completa si es té en compte tot el que es pot trobar en un espai tan ben aprofitat.

Teniu el centre de tortugues mediterrànies?
El CCRRT-Arborètum o Centre de Cria, Reproducció i Reintroducció de Tortugues de l’Arborètum, és possiblement el projecte estrella del nostre santuari.
En un espai dedicat només a les tortugues, hem creat juntament amb el CRARC (Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya) i la Generalitat un centre de conservació de la tortuga mediterrània, un dels animals autòctons més amenaçats a Catalunya i Espanya.
El centre està dividit en tres parcel·les on tenim separats en règim de semillibertat tres grups reproductors. Les cries que neixen es separen en una quarta parcel·la i es cuiden fins que tenen l’edat adequada per sobreviure a la natura; arribats a aquest punt, amb els companys del CRARC les alliberem a la natura per ajudar a augmentar les poblacions. Les escoles poden visitar el centre i aprendre la importància vital de vetllar per aquests rèptils fràgils i fascinants.

Teniu moltes visites?
Cada any són més les visites al bosc que s’han consolidat. Tenim una mitjana de 4.000 visites a l’any entre escoles, grups i gent en general, i creiem que amb la incorporació del centre de tortugues aquest número encara s’incrementarà més. Els visitants s’ho passen molt bé, són visites dinàmiques amb molta energia i molt lúdiques. Sempre resulten un dia inoblidable.

Quin és el model de gestió de l’Arborètum?
L’equip tècnic de l’Arborètum és el de l’escola de natura Ursusnatura, un equip multidisciplinari format per especialistes en natura, biòlegs, tècnics forestals, ambientòlegs… Tots dediquem moltes hores a planificar i treballar per mantenir la finca en perfectes condicions per fer el seguiment de la fauna i flora que hi tenim. També vull destacar que tot plegat és possible gràcies a l’ajuntament de Cabrils i a la nostra regidora Marta Gómez Pons per la seva implicació total i la seva complicitat amb un projecte tan gran i ambiciós com és l’Arborètum. Ella ens dona totes les facilitats per poder seguir en línia i endavant. Els col·legis aporten en les visites diners que reinvertim en el santuari, i tot l’equip de voluntaris dedica una quantitat d’hores increïble per tenir el bosc de la forma tan espectacular en què es troba.

Com veus el futur de l’Arborètum?
Realment el límit de l’ Arborètum és la capacitat de treball i la imaginació de l’equip que hi està treballant, i per sort, d’això ens en sobra.
Ara hem incorporat les tortugues, els gripaus d’esperons, els ratpenats, els amfibis i tots els arbres i plantes que s’hi troben, però encara podem sorprendre la gent amb més coses realment fascinants. Convidem tothom a seguir-nos la pista, això creix com els propis arbres que hi viuen.

 

 

L’espai de l’Arborètum només obre a través de visites concertades, la resta del temps es dedica al manteniment de l’espai educatiu.
Les activitats a l’Arborètum
(amb cita prèvia ) són de dilluns a divendres al matí, de 9 a 13 h.
Els caps de setmana només en visites concertades en grups organitzats
amb 48 hores d’antelació.
Demaneu hora per telèfon de dilluns a divendres de 9 a 20 h, i qualsevol dia si és per correu electrònic.
649 29 56 11
ursusnatura@gmail.com

Deixa un comentari