Publicat el 12/09/2019

El xacolí és un vi especial vinculat des de sempre al poble basc i lligat fonamentalment i fins ara a la costa.

Es va començar a elaborar de manera artesanal en els baserris (un tipus de caseriu basc) i s’utilitzava per consumir de manera local i com a moneda de canvi entre els veïns.

En els seus començaments era considerat un vi de qualitat més aviat justa, fermentat en barrils vells. En els últims temps, i des que el 1990 va obtenir la Denominació d’Origen, el xacolí s’ha convertit en un vi molt popular, millorant considerablement les seves tècniques de producció i la seva qualitat.

El bressol del xacolí es troba a Getaria, un preciós poble de Guipúscoa que té la seva pròpia denominació d’origen: Getariako Txacolina (Xacolí de Getaria).

El xacolí és un vi jove, de color entre groc pàl·lid/verdós i groc palla, afruitat, amb lleugera acidesa i una mica escumós, a causa d’una carbonatació natural.

És perfecte per maridar amb peix o marisc fresc de la zona, però també amb formatges com l’Idiazabal (de llet crua d’ovella latxa, sencera i sense pasteuritzar) i fins i tot carns a la brasa. Per servir-lo, s’ha d’abocar, com la sidra, des d’una certa alçada.

Es tracta d’un vi diferent, de graduació moderada, àcid, fresc i amb caràcter que resulta molt saborós i persisteix en boca.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari