Publicat el 07/09/2017

Vins de raÏm tempranillo, aquesta varietat de raïm, també coneguda com a ‘ull de llebre’ a Catalunya, es considera especialment característica de la Denominació d’Origen de La Rioja, però també es cultiva en altres països com França, Portugal, Austràlia, Argentina i Estats Units.

En la etimologia popular, ‘tempranillo’ vol dir raïm primerenc; és a dir, que madura abans que la resta de varietats negres. El tempranillo és una varietat de raïm de pell gruixuda i color negre blavós que es caracteritza per necessitar unes condicions climàtiques molt específiques, amb una insolació molt alta i temperatures nocturnes molt fredes, i per ser poc resistent a la sequera.

Si ens centrem en el resultat que produeix el raïm tempranillo, podem dir que és un vi d’alta qualitat, amb bon cos, complexitat aromàtica, de graduació alcohòlica d’entre 12 i 14 graus i amb molt poca acidesa.

No és una varietat rica en tanins, motiu pel qual els vins són fins i sedosos en boca. Presenten un color roig intens amb matisos violacis en la seva joventut i aromes de fruits vermells madurs, vainilla amb tocs herbacis i florals.

És important destacar que els vins que es produeixen amb el raïm tempranillo es poden consumir joves, però que els de més qualitat són els que envelleixen en barrica de roure. Habitualment no maduren més d’any i mig, però amb més temps de maduració també podem trobar vins tempranillo reserva (mínim tres anys d’envelliment) i fins i tot gran reserva (amb més de cinc anys en barrica).

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari