Publicat el 12/11/2020

A la majoria ens agrada menjar amb sal, un condiment que potencia el sabor dels aliments que consumim. Des de fa uns anys, però, s’ha observat que un excés en la seva ingestió pot produir o agreujar alguns problemes de salut com ara la hipertensió arterial, les malalties cardiovasculars (com a conseqüència de la hipertensió), la insuficiència renal, l’osteoporosi, etc.

L’OMS (Organització Mundial de la Salut) recomana una ingestió màxima de 5 g de sal per persona i dia (una culleradeta de cafè). Es calcula, però, que la població espanyola consumeix aproximadament 10 g de sal al dia, és a dir, el doble del que s’aconsella.

Reduir el consum de sodi pot semblar més fàcil del que és en realitat, i és que molts dels aliments que es consumeixen habitualment ja contenen sodi en la seva composició o els hi ha afegit la indústria alimentària.

Recomanacions per disminuir el consum de sodi o sal
Alguns consells per reduir la ingestió de sodi i sal, a banda de calcular-ne la quantitat en els aliments processats que mengem, són:

  • Consumiu aliments frescos, com ara fruites, verdures, fruites seques no processades, peix (tret del sushi) i carn frescos.
  • Trieu aliments amb l’etiqueta «contingut baix en sodi», «sense sodi» o «sense sal».
  • No afegiu sal mentre cuineu. Tampoc a l’aigua de bullir arròs, pasta o verdures.
  • A més, hi ha una sèrie d’aliments que cal vigilar especialment, perquè acostumen a incloure bastant de sodi en la seva composició:

Les conserves, el menjar precuinat, les pastilles de brou, els embotits, els aperitius com patates fregides, olives…, els aliments fumats, les salses de tomàquet, la maionesa, el quètxup, els formatges semicurats i curats, les begudes amb gas, el pa.
L’aigua. Sigui natural o envasada, pot contenir una quantitat important de sodi, motiu pel qual convé triar aigües amb una composició mineral baixa en aquest element químic.

 

Redacció La Clau
Font: atenciogentgran.org

Deixa un comentari