ventilar per evitar la proliferació de microorganismes que ens puguin fer emmalaltir | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 20/05/2019

Les normatives cada vegada més exigents en matèria d’eficiència energètica fan que els edificis que es construeixen siguin cada cop més hermètics. Si bé això és positiu des del punt de vista de l’estalvi energètic, pot ser greument perjudicial per a la salut de les persones. Per això, un bon sistema de ventilació que asseguri una correcta renovació d’aire és indispensable.

En un habitatge cal supervisar constantment la ventilació per evitar l’estanquitat de l’aire. La comoditat i el benestar dels seus habitants depenen de tenir un aire fresc i renovat cada dia.

Ventilar es l’acció d’intercanviar l’aire interior viciat, que pot ser considerat un aire brut i carregat, pel de l’exterior, aparentment més net i pur.

Després de tota una nit (almenys vuit hores) dormint en una mateixa estança, l’aire necessita renovar-se: cal deixar entrar aire exterior per evitar la proliferació de microorganismes que ens puguin fer emmalaltir.

Ventilació natural Durant un temps controlat deixem entrar l’aire de fora en les diferents habitacions de casa nostra.
Els dos models de ventilació natural més comuns són la ventilació creuada, amb entrades i sortides d’aire en costats oposats que facin que el corrent airegi tota la llar, i la d’efecte xemeneia: la infiltració per escletxes i petits espais que permeten l’entrada constant d’aire des de l’exterior.

Ventilació parcial Aquest tipus de ventilació és la que solem fer i que consisteix a obrir parcialment la finestra de l’habitació que volem airejar i deixar-la així durant un temps prolongat. Aquesta ventilació és la ideal per al dormitori, sobretot quan ens acabem de llevar i l’habitació ha estat tancada tota la nit.

Ventilació instantània Consisteix a obrir la finestra o porta completament, però durant un període curt de temps. Evidentment, aquesta manera de ventilació s’ha de realitzar diverses vegades al dia (es recomana unes 2 o 3 vegades), sobretot si estem fent servir l’estança de forma contínua.

Caldria ventilar cada estança després de cuinar, de fer servir el bany, de passar un temps prolongat a la sala d’estar, fumant o xerrant amb amics…, perquè, encara que no es vegi, a casa també hi ha substàncies contaminants, vapor d’aigua, pol·lució, àcars i concentracions de diòxid de carboni que poden ser perjudicials per a la salut.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari