Publicat el 21/07/2020

Els ventiladors de sostre són un sistema molt eficaç i ecològic per refrescar la teva llar a l’estiu. La seva estètica i la seva funcionalitat han millorat molt en els últims anys, i ara també permeten un consum més eficient de la calefacció a l’hivern.

Les dimensions de l’habitació on vulguis instal·lar el ventilador de sostre determinarà la seva mida. Com més gran sigui l’estança, més gran haurà de ser el diàmetre de l’aparell. També la forma de les habitacions condicionarà la instal·lació d’un o diversos ventiladors. Si són allargades és aconsellable col·locar-ne més d’un, per poder mantenir el flux d’aire que proporcionen en els dos extrems.

Un altre aspecte a tenir en compte és el tipus de motor de l’aparell, que pot ser AC (corrent altern) o DC (corrent continu). Les diferències més rellevants entre tots dos són el preu i el consum d’energia: els ventiladors amb motor AC són ventiladors més econòmics, però els ventiladors DC consumeixen menys electricitat.
Alguns models de ventiladors compten amb funció inversa o mode hivern. El funcionament habitual de l’aparell (mode estiu) consisteix a girar en el sentit contrari a les agulles del rellotge. Això fa que l’aire es mogui cap avall i doni sensació de frescor. En la funció inversa, en canvi, les aspes del ventilador giren al revés, fent que l’aire calent, que es troba a la part superior de l’estança perquè pesa menys, es desplaci cap a terra. Quan a l’hivern encenguem la calefacció, el ventilador del sostre, situat a la zona on es dirigeix l’aire calent, el farà baixar i tindrem la sensació de calor al moment. Amb aquesta funció es pot estalviar fins a un 20 % de la despesa en calefacció.

El ventilador de sostre pot incorporar llum mitjançant una o diverses bombetes integrades al seu centre. És una opció interessant per reemplaçar el llum principal de l’habitació o com a llum addicional. Tot i així, també hi ha ventiladors sense llum per a les estances que no ho necessitin.
Els ventiladors de sostre són, a més, un element decoratiu. Per tant, el disseny de l’habitació on vulguem instal·lar-lo també determinarà quin model triar. Hi ha infinitat de dissenys: moderns, clàssics, rústics, per a habitacions infantils, etc. També n’hi ha que inclouen aspes reversibles, amb un color diferent en cadascuna de les seves cares per poder intercanviar-les amb tan sols donar-los la volta.
La majoria dels ventiladors de sostre es poden engegar i aturar a través d’un comandament a distància, però també n’hi ha que es poden controlar a través d’una aplicació per a mòbil, i d’altres que s’activen de manera manual, mitjançant un interruptor a la paret o fent servir una cadeneta.

 

Redacció La Clau

 

Deixa un comentari