Vells consells culinaris i el que tenen de cert | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 13/09/2019

Fa un temps, la revista New Scientist va publicar un article que desmitificava algunes de les creences culinàries més tradicionals. Repassem-les:

Per a no plorar, cal remullar les cebes. Hi ha la creença popular que pelar i posar en remull les cebes abans de tallar-les evita aquest problema. Però la ciència ho refuta: els químics que causen les llàgrimes només són alliberats després que és picada.

Cal remoure el risotto perquè surti cremós. S’aconsella mantenir sempre en moviment el risotto amb una cullera perquè surti perfecte. Tanmateix, la investigació publicada per New Scientist va revelar que aquest esforç és innecessari: «Si un controla els ingredients des del començament, un mètode que no requereixi remoure hauria de generar tota la cremositat que un busca», va assenyalar l’expert en química culinària Matt Hartings.

És millor conservar els ous a la nevera. Es diu que és per evitar la salmonel·la, però avui la majoria de les gallines són vacunades contra aquesta malaltia. Per tant el consell ja no és vàlid.

Taules de tallar: de plàstic o de fusta? La creença popular és que les de plàstic són més higièniques, però es tracta d’un mite. Els científics adverteixen que bacteris com la salmonel·la i l’E. coli poden sobreviure en plàstic i no en fusta.

Cal deixar refredar les sobres abans de ficar-les a la nevera. El més habitual és deixar refredar el menjar per després conservar-lo al frigorífic. Però els científics aconsellen guardar-lo immediatament a la nevera per evitar que els bacteris es multipliquin. I en el cas específic de l’arròs, suggereixen no conservar les sobres durant més d’un dia.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari