Publicat el 08/03/2019

Fa molts segles que els nens juguen amb versions en miniatura dels vehicles corresponents a les seves diferents èpoques: des de carros i quadrigues fins a avions i cotxes, passant per trens i naus espacials. De fet, la joguina amb rodes més antiga del món de què es té constància és un petit carro de cavalls que va aparèixer a Turquia en la tomba d’un nen de més de 5000 anys d’antiguitat.

Atès que l’evolució dels vehicles al llarg del temps ha fet aparèixer tot tipus de joguines que els imiten, els primers cotxes de joguina són versions a escala dels automòbils clàssics de principis de segle XX. Els fabricaven en xapa i portaven les rodes pintades a la silueta, però més endavant hi va haver alguns que ja van incorporar rodes perquè els nens els poguessin empènyer per fer petites curses.

En aquesta època també es va inventar el joc de modelisme Meccano, que permetia als nens construir tot tipus de vehicles: avions, cotxes… A partir dels anys 20 van aparèixer els primers trens, i, ja als 50, el mític Scalextric.

Els primers cotxes de joguina es desplaçaven amb gomes elàstiques o es deixaven caure per tobogans o rampes llançadores. Després van venir els que es movien amb energia emmagatzemada, i els més populars van ser els que incorporaven un sistema de corda que consistia en una molla en espiral que calia comprimir donant voltes amb una clau a un pivot que feia d’eix.

Més endavant van arribar els vehicles de joguina que es movien amb l’electricitat d’una pila de petaca que donava corrent a un petit motor i que van donar origen als cotxes de policia, les ambulàncies i els camions de bombers amb sirenes i llums incorporades. Uns anys més tard, aquests vehicles elèctrics ja portaven un comandament a distància que anava unit al cotxe de joguina mitjançant els mateixos cables que servien per transmetre les ordres dels polsadors del comandament.

Amb l’arribada de la ràdio es van poder dissenyar emissores que transmetien senyals a un receptor instal·lat en el xassís del cotxe. Així van sorgir els primers cotxes teledirigits que no necessitaven comandament amb cable, perquè les ordres viatjaven mitjançant ones de ràdio i cada unitat funcionava a una freqüència determinada perquè amb un comandament no es pogués moure el cotxe d’un altre.

Avui dia la tecnologia segueix afavorint l’evolució d’aquests tipus de joguines i les proveeixen d’un impactant realisme que fascina tant nens com adults. L’oferta va molt més enllà dels antics models i ofereixen infinitat de possibilitats lúdiques, alhora que són un estímul per a l’aprenentatge.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari