Publicat el 17/05/2017

Els que conviuen amb un animal saben que no és tan sols un membre de la família que, com els altres, té un llit per dormir, un plat per menjar, un moment per fer la migdiada i uns hàbits de joc. Els gossos també es posen malalts, tant o més que els seus amos, per això necessiten vacunar-se. Aquesta és la fórmula més efectiva per prevenir malalties infeccioses. Igual que les persones adultes i els nens, els gossos també disposen d’un calendari de vacunacions que garanteix la seva salut.

En aquests moments no hi ha cap vacuna obligatòria; fins fa poc, l’única vacuna obligatòria per a gossos era la de la ràbia, però a hores d’ara ja no ho és. En cas de dubte, convé consultar amb el veterinari qualsevol decisió en matèria de vacunació.

Les principals malalties infeccioses contra les quals es vacunen els gossos són el borm, la parvovirosi, l’hepatitis canina, la leptospirosi i la ràbia.
Ara bé, cal tenir en compte dues recomanacions: no és aconsellable vacunar un animal malalt, per la qual cosa per evitar-ho és recomanable que abans se li faci un estudi clínic; i d’altra banda, abans de començar amb el calendari de vacunacions cal assegurar-se que el gos està desparasitat.

La pauta vacunal dels gossos està força estandarditzada de base, tot i que, com la humana, existeixen vacunes especials que el veterinari haurà de valorar si s’escauen en algun moment determinat de la vida del nostre gosset. Per exemple, la vacuna de la traqueobronquitis, la vacuna de l’herpesvirus i la vacuna de la leishmània.
En realitat, la vacunació és un ‘engany’ al sistema immunitari de l’animal amb la finalitat d’aconseguir que les seves defenses es preparin amb antelació als atacs dels virus. D’aquesta manera, si està previngut i reconeix els bacteris que provoquen la malaltia, el seu sistema immunitari podrà enfrontar-s’hi i guanyar la batalla.

Després de cada vacunació, l’animal pot patir una reacció al·lèrgica, una inflamació, un edema en la cara o vòmits. La raó és que amb la vacuna s’estimula el sistema immunitari que afavoreix el procés inflamatori. No obstant això, malgrat aquests riscs, les vacunes són importants per a la salut del gos. El més freqüent quan es produeix una reacció contra la vacuna és que es tracti d’efectes secundaris de caràcter lleu i d’episodis breus. Les reaccions contra la vacuna poden aparèixer de manera immediata o bé al cap 48 hores d’aplicar-la.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari