Publicat el 16/03/2019

El centre tecnològic Eurecat (membre del segell Tecnio que atorga la Generalitat de Catalunya) va presentar al Mobile World Congress una nova tecnologia basada en l’electrònica impresa que obre la porta a la fabricació d’objectes intel·ligents connectats a Internet que no s’havien plantejat fins ara. És el cas d’una ampolla de vi on és possible verificar-ne el contingut sense obrir-la, gràcies als sensors que porta incorporats a l’etiqueta.

Aquesta ampolla porta una etiqueta intel·ligent amb electrònica impresa desenvolupada a Mataró, sense bateries, que conté sensors de temperatura i de qualitat que permeten el monitoratge del producte amb l’ampolla tancada mitjançant tecnologia Near Field Communication, que fa possible una alimentació i comunicació sense fils amb una aplicació mòbil.

Les etiquetes han estat fabricades amb serigrafia a escala industrial per Germark, i s’han aplicat per primer cop a algunes ampolles del celler Ramon Roqueta, que les implantarà per proves dins de la seva cadena de distribució fins al consumidor. Les dades rebudes seran emmagatzemades en el núvol, de manera que estaran llestes per donar informació sobre el producte des de que surt del celler.

Aquest innovador projecte s’ha enfocat cap a la producció industrial, identificant i solucionant els reptes per a la fabricació massiva d’aquest tipus d’etiquetes, que es considera que tenen un gran potencial en sectors com el de l’embalatge, el logístic i l’alimentari. Segons explica el director general de Negoci d’Eurecat, Miquel Rey, «la utilització d’electrònica impresa i hibridada per a la connexió d’objectes dins de la internet de les coses incrementa la traçabilitat i la comprensió de l’ús dels productes, de manera que es pot optimitzar i millorar tot el seu cicle de vida». Rey assegura que la nova tecnologia «ofereix la possibilitat de dotar de connexió productes o objectes on mai no s’havia plantejat incorporar electrònica, mitjançant una tecnologia compatible amb els actuals sistemes de producció de la indústria gràfica i l’electrònica», i afegeix que s’obre «un model de negoci totalment sostenible i viable».

Per la seva banda, el director de la Unitat Tecnològica d’Impressió Funcional i Dispositius Integrats d’Eurecat, Paul Lacharmoise, afirma que «aquesta tecnologia dona un gran valor afegit, perquè posa a l’abast de productors i de consumidors l’accés a productes monitorats, que permeten maximitzar-ne l’aprofitament, amb un retorn sostenible molt superior al cost incremental de la incorporació dels sensors en el producte».

En l’aspecte ambiental, la investigadora que ha coordinat el projecte, Claudia Delgado, assenyala que aquesta innovació «presenta un nivell de sostenibilitat elevada, sense la necessitat de bateries, amb l’ús de materials reciclables i fins i tot biodegradables», a més de reduir els materials plàstics i metàl·lics en la fabricació de productes sensoritzats, la qual cosa suposa «suposa una reducció del seu impacte ambiental ».

 

Redacció La Clau
Font: Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya

Deixa un comentari