Publicat el 13/09/2019

Un estudi publicat recentment a la revista Nature Communications revela que un equip de científics coordinats per l’institut Max Planck de Biologia de l’Envelliment, d’Alemanya, va desenvolupar una nova anàlisi de sang que, fent ús de 14 biomarcadors diferents, permetria predir amb un 83 % d’exactitud si la persona en qüestió es mantindrà viva o morirà en els següents 5 a 10 anys. Els biomarcadors són uns indicadors mesurables de la presència o gravetat d’algun estat de malaltia. Estan associats amb tot: des de la immunitat i el control de la glucosa fins al greix circulant i la inflamació.

Els investigadors, que encara es troben en una etapa inicial de la investigació, van examinar dades de més de 44.168 individus entre els 18 i 109 anys, 5.512 dels quals van morir durant el seguiment. L’equip va intentar esbrinar com la presència de certs biomarcadors podia associar-se amb la probabilitat de contraure malalties específiques. Les prediccions van resultar ser més precises que les realitzades per altres mètodes convencionals.

En aquest treball, segons informa el comunicat de l’institut Max Planck, es van analitzar 14 biomarcadors que semblen determinar el risc de mort, com certs nivells d’aminoàcids i de colesterol «bo» i «dolent», desequilibris d’àcids grassos, inflamació, resposta immune general i control de glucosa.

Aquest no és el primer intent d’elaborar una prova fàcil i ràpida per predir el risc de mort d’un individu. El passat 2018 un altre treball realitzat pels investigadors de la Universitat de Yale va suggerir alguna cosa similar, però a partir de 9 biomarcadors en comptes de 14.

Els experts han qualificat l’estudi com un «pas emocionant», però han emfatitzat que es necessita molta més investigació abans que una d’aquestes proves pugui utilitzar-se en la vida real. De fet, l’estudi té múltiples limitacions, i no han estat pocs els experts que l’han criticat per raons diverses. Una de les principals és que la majoria dels individus estudiats tenien ascendència europea, de manera que els resultats del treball, tot i l’àmplia mostra, no podrien aplicar-se a altres ètnies.

La investigació se centra en l’edat biològica del pacient, en comptes de l’edat progressiva anual, ja que té una perspectiva des de la funcionalitat de l’organisme i permet donar seguiment a qualsevol malaltia potencial a la qual pot ser susceptible, segons va detallar Eline Slagboom, científica experta en longevitat i envelliment.

Aquest estudi permetria que, davant la predicció o presència d’una malaltia, una persona pogués millorar el seu estil de vida per estendre les seves estimacions de vida, i també podria ser útil per a l’avaluació d’un nous fàrmacs.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari