Un nou pas cap al cotxe autònom | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 13/03/2020

Waymo, companyia dedicada al desenvolupament de cotxes autònoms pertanyent a Alphabet, matriu de Google, ha recaptat 2.250 milions de dòlars (2.020 milions d’euros) en la seva primera ronda de finançament extern, segons ha explicat en un comunicat. Es tracta d’un fet molt rellevant, ja que és la primera vegada que la divisió de vehicles robotitzats d’Alphabet s’obre al mercat exterior.

Alphabet porta més d’una dècada treballant en el desenvolupament d’un sistema de conducció autònoma; els seus cotxes han recorregut més de 32 milions de quilòmetres en carreteres i han fet una mica més de 15 mil milions de quilòmetres en simulacions. Waymo va començar com a projecte de vehicle autònom de Google el 2009, i ara el seu director executiu, John Krafcik, assegura que el futur de les filials de Alphabet és operar de manera independent i arribar a acords amb altres socis o inversors per desenvolupar cadascuna de les àrees de negoci on treballen.

Cada vegada són més les firmes automobilístiques que aposten per introduir funcions autònomes en els cotxes. Actualment es poden trobar al mercat vehicles que aparquen sols o que circulen de manera pràcticament autònoma per autovia.

L’escala SAE d’enginyers estableix una classificació per graus de la circulació autònoma. La majoria d’automòbils d’última generació pujarien al grau 1, perquè poden incloure certs automatismes que descarreguen de treball el conductor i li permeten focalitzar la seva concentració en la carretera. En l’actualitat hi ha models de nivell 2
(i 3 fora d’Europa), i a curt termini arribarà la fase 4, que converteix el conductor en passatger. Els primers vehicles amb aquest nivell estan previstos per a l’any 2021, per tant el cotxe autònom es va acostant.

Tot i que encara queda molt perquè aquest tipus de vehicle sense conductor sigui una realitat, Waymo ha donat un nou pas per escurçar el temps de desenvolupament presentant la cinquena versió del seu programari de conducció autònoma.

Aquesta nova generació costa la meitat que l’anterior i ha millorat els sistemes de visió automatitzada. Segons els seus creadors, el cotxe pot «veure» senyals a mig quilòmetre de distància.

Des de Waymo afirmen que amb aquesta nova versió els serveis basats en conducció autònoma són una mica més a prop, però destaquen que encara és aviat per veure desplegaments de flotes de vehicles autònoms a gran escala. De moment, Waymo opera en determinats llocs dels Estats Units oferint la seva flota de taxis autònoms.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari