Txikung o qigong: beneficis d’aquesta disciplina mil·lenària | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 19/09/2019

El caràcter xinès ‘qi’ significa ‘energia vital’, i ‘kung’ seria ‘treball’. Per tant, es podria traduir com ‘el treball amb l’energia vital.

Els fonaments del txikung troben el seu origen en la medicina tradicional xinesa, fa més de 3.000 anys. És un art terapèutic que s’utilitza per mantenir la salut, augmentar la vitalitat i prevenir o curar malalties a partir d’exercicis posturals i de moviments harmònics i suaus que integren el cos mitjançant la respiració i la ment atenta.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, el qigong o txikung és «el component de la medicina tradicional xinesa que combina moviment, meditació i regulació de la respiració per millorar el flux de l’energia vital en el cos a fi de millorar la circulació i la funció immune».

El seu origen modern se situa al 1955, a partir de l’obertura de l’Hospital Nacional de Txikung Mèdic a Tangshan, i va ser el 1985 que, a partir de l’ús de la tecnologia per investigar el txikung, es va crear l’Associació Xinesa de la Ciència del Txikung, on demostren, després de molts estudis científics intensius, que «el qigong o txikung condueix a un desenvolupament complet de les habilitats mentals i físiques de l’ésser humà».

Així, podríem assegurar que aquesta disciplina mil·lenària procedent del taoisme i influenciada principalment pel budisme persegueix des dels seus inicis la «salut plena», és a dir, la salut física, mental i emocional.

Salut física:
Amb la pràctica del txikung, a més de treballar l’aparell locomotor (ossos, articulacions, lligaments, músculs i tendons), ajudem a equilibrar l’energia dels òrgans interns i de retruc els sistemes circulatori, nerviós, digestiu, respiratori, urogenital i endocrí, a més d’enfortir el sistema immunològic.

Salut mental:
La pràctica del txikung cultiva l’atenció plena i facilita que sigui sostinguda i continuada. Una concentració més intensa implica un alt equilibri emocional, amb la consegüent possibilitat de transformació i canvi en la conducta, millorant així el propi benestar, les relacions i la comunicació.

Salut emocional:
En el pensament xinès s’interpreta el cos i la ment, els òrgans i les emocions com una realitat indissociable, com un sistema funcional integrat.

En la pràctica continuada del txikung tenim exercicis per treballar i equilibrar els ronyons, lligats a l’emoció de la por i l’estrès, o exercicis per treballar el fetge, lligat a la ràbia. Trobarem exercicis per a la melsa amb què mitigarem les preocupacions. També practicarem exercicis per als pulmons, on s’allotja la tristor. I, evidentment, també trobarem exercicis per al cor, que quan està equilibrat hi trobem la pau, la tranquil·litat i la satisfacció.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari