Publicat el 18/01/2022

Un dels electrodomèstic bàsics de la cuina és la campana extractora, ja que elimina el greix en suspensió a l’aire, els fums, les olors i el vapor. Hi ha molts tipus de campanes i no només es diferencien entre si pel disseny, sinó també per la potència, pel lloc on s’instal·len i pel fet de si l’habitatge té sistema d’evacuació de fums o no. Els experts expliquen què és el que s’ha de tenir en compte en triar una campana extractora perquè s’adapti bé a cada cuina.

Hi ha un factor fonamental a l’hora de triar-ne una, diuen, que té relació amb la preinstal·lació que hi hagi a l’habitatge i amb si disposa d’un sistema d’evacuació de fums. Això és degut al fet que hi ha dos tipus de campanes: per extracció i per recirculació o de filtre de carboni. Les primeres són de succió. El seu motor aspira els fums, les olors i els gasos que passen per un filtre i el motor els expulsa a l’exterior mitjançant un tub de sortida. Les segones, en canvi, estan pensades per a cuines que no disposen de sortida de fums. Aquest tipus de campanes aspiren i absorbeixen els fums i gasos i els passen per un filtre que depura l’aire i, després, per un altre filtre d’un sol ús de carbó actiu que treballa absorbint les olors per retornar l’aire net a la cuina.

Un altre factor important a l’hora d’escollir la campana extractora és el lloc on anirà situada. Segons quina sigui la seva ubicació, es triarà encastada en un moble, decorativa de paret o de sostre.

Pel que fa als aspectes tècnics que cal considerar, els principals són la potència, el nivell de soroll i les mides. És molt important saber quina potència necessita la campana i, per això, cal tenir en compte les mides de la cuina, així com els tubs que donaran sortida al fum. En relació al soroll de la campana, els models que es fabriquen ara són cada vegada més silenciosos. Els experts recomanen que no passin dels 60 decibels.

Quant a la mida de la campana, la seva amplada ha de ser com a mínim igual al de la placa de cocció, tot i que s’aconsella que sigui una mica més gran perquè tingui més capacitat d’absorció de vapors i olors. L’altura a la qual es col·loqui la campana també influirà en l’absorció, ja que si se situa massa amunt, el rendiment no serà òptim; però si es col·loca massa avall, només aspirarà els fums centrals. Convé, doncs, consultar els professionals perquè en funció de si la cuina és d’inducció, vitroceràmica o gas, la campana haurà d’estar a una distància o una altra.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari