Publicat el 16/11/2020

Un traumatisme dental és una lesió ocasionada com a conseqüència d’una caiguda o cop i pot provocar que la dent es trenqui o es perdi, depenent del grau de l’impacte. Encara que és més comú que ocorri durant la infància com a conseqüència de la intensa activitat dels nens, els traumatismes dentals els pot patir qualsevol persona de qualsevol edat i sexe.

Les principals conseqüències d’un traumatisme dental són:

  • Mobilitat d’una o diverses dentsPèrdua dental
  • Modificació de la posició inicial de la dent
  • Ferides en la cavitat oral
  • Lesions en l’esmalt i la dentina
  • Fractures a la corona dentària
  • Intrusió de la peça dental

L’actuació immediata i correcta després d’un traumatisme dental és clau per a l’òptima resolució del problema. En la gran majoria dels casos, la dent fracturada o perduda es pot tornar a col·locar sense problema, i per això és important seguir aquests consells:

1 · Si la dent ha sortit, evita netejar-la i conserva-la en la pròpia saliva fins arribar a la clínica dental. L’opció idònia és mantenir la dent en contacte amb la pròpia saliva, ja sigui dins de la boca o en un recipient, però també es pot conservar en llet o en sèrum fisiològic.

2 · Si s’ha produït fractura dental, has de guardar el fragment i acudir al dentista com més aviat millor. El fragment de dent podrà ser adherit i evitaràs el dolor i infecció de la polpa dental.

3 · Si la dent es mou, evita tocar-la i manipular-la amb la llengua. Pot ser que després del traumatisme no es trenqui la dent o no surti del maxil·lar, però sí que es produeixi un desplaçament o faci mal. En aquest cas, caldrà acudir a la clínica dental perquè valorin la situació i puguin salvar la dent.

Els tractaments per a un traumatisme dental depenen de l’estat de la boca i dels teixits que l’envolten, de manera que és imprescindible una revisió per part d’un professional qualificat. Si s’ha fracturat la dent s’haurà de valorar l’abast de la fractura per conèixer si afecta només l’esmalt o també la dentina o el nervi i, segons la profunditat, s’oferirà el tractament, que pot requerir una endodòncia prèvia a la reconstrucció. Si la lesió també afecta l’arrel, s’hauria d’extreure la dent i substituir-la per un implant dental.

 

Redacció La Clau

Deixa un comentari