Trastorn per dèficit d’atenció amb o sense hiperactivitat (TDAH)
Durant molt de temps s’ha pensat que els nois i les noies amb TDAH superaven el trastorn, però les investigacions actuals mostren que un 70 % continuen tenint dificultats al llarg de la vida adulta.
Sents que has lluitat tota la vida amb problemes de concentració, manca d’atenció, impulsivitat o dificultats per organitzar-te?
El TDAH en els adults és «invisible als ulls del sistema». Els experts ens recorden que un 3,4 % de la població adulta conviu amb això. El TDAH es defineix com un trastorn del neurodesenvolupament, originat a la infància, que afecta al llarg de la vida i es caracteritza per la presència d’aquests símptomes:
Quines són les principals dificultats que presenten a l’edat adulta?
El dèficit d’atenció: dificultats de concentració, d’inhibir els estímuls irrellevants.
La impulsivitat: manca d’autocontrol o incapacitat per inhibir la pròpia conducta. No pensen abans d’actuar, poden fer comentaris fora de lloc, experimenten una muntanya russa emocional, no saben esperar el seu torn de paraula.
La hiperactivitat motora i/o vocal: es mostren hiperreactius, amb una activitat excessiva o inapropiada, ja sigui amb verborrea o no parant quiets.
Cal tenir en compte que no tots els nois i adults amb TDAH manifesten tots aquests símptomes alhora, ni amb la mateixa intensitat.
L’impacte del TDAH és brutal, ja que ens trobem amb un noi o adult amb dificultats per gestionar les seves emocions, que comença una activitat i la pot deixar a mitges, que no sap gestionar de forma eficaç el seu temps (solen fer multitasca, múltiples activitats alhora). Acostumen a ser persones que han viscut des de petites amb l’experiència del rebuig, de sentir-se diferents, possiblement del fracàs escolar, i això les ha portat a desenvolupar trets de la seva personalitat que han pogut afectar les seves relacions socials, la seva autoestima i la forma d’afrontar la vida.
Els pacients TDAH adults troben molts problemes perquè se’ls diagnostiqui adequadament. És un trastorn que ve acompanyat de desordres tals com l’ansietat (principalment els atacs de pànic), els trastorns de l’estat d’ànim, el trastorn bipolar i els trastorns adaptatius, principalment.
Un diagnòstic i un tractament precoços són la clau de l’èxit, ja que necessiten una intervenció multifactorial: tractament psicofarmacològic i psicològic i molt suport dels seus familiars (pares, parelles, amics, etc.). La teràpia psicoeducativa, el reforç positiu, l’extinció de conducta i el fet de posar-se objectius cada vegada més resolutius són la clau per abordar de forma eficaç, efectiva i eficient aquest trastorn.
Molts adults descobreixen que són TDAH quan em porten els seus fills/es a la consulta. Quan els explico què els passa, de sobte un dels pares s’obre del tot i comença a mostrar identificació amb allò que li passa al seu fill o filla.
Si voleu més informació, us podeu connectar al programa Temps de Salut del 31 de març del 2021 (91.2 FM), on explico de forma més detallada en què consisteix el trastorn i, sobretot, com es pot abordar i tractar per portar una vida absolutament adaptada al marge del TDAH.
La CLAU = UN DIAGNÒSTIC PRECOÇ O UN DIAGNÒSTIC on se’ls expliqui tot el que es treballarà. És el pas més important perquè les persones amb TDAH aconsegueixin fites que d’altres no poden.
Anna Sibel. Directora del centre amb2
amb2@copc.cat